Κρίσιμη εβδομάδα για το σταδιακό άνοιγμα της Αγοράς

0
23
κρίσιμη-εβδομάδα-για-το-σταδιακό-άνοι

Οι πολιτικές και οι υγειονομικές Αρχές μελετούν κάθε μέρα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Την Παρασκευή αναμένεται να γίνουν οι τελικές εισηγήσεις από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και έπειτα θα παρθούν οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αποτελεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των λυκείων και γυμνασίων.

Ένα βήμα πιο κοντά για την επαναλειτουργία της στις 5 Απριλίου βρίσκεται η αγορά με το νέο σχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τα self tests που θα διατίθενται απ’ τα φαρμακεία αλλά και τη σταθεροποίηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για ένα εγχείρημα με ρίσκο αλλά επιτακτικά αναγκαίο προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία αλλά και να αποσυμπιεστεί η κοινωνία η οποία πλέον αναζητά διεξόδους με αποτέλεσμα να αυξάνεται εβδομάδα την εβδομάδα το «αντάρτικο» κατά των περιοριστικών μέτρων.

Ένα αντάρτικο που μεγενθύνει τη «μαύρη οικονομία» και το οποίο δεν φαίνεται να περιορίζεται παρά τα πρόστιμα, που επίσης ακολουθούν αυξητική πορεία.

Βασικό «εργαλείο» για το άνοιγμα της αγοράς εφόσον επιβεβαιωθεί η σταθεροποιητική πορεία του ιικού φορτίου και τις προσεχείς ημέρες είναι η διενέργεια των self tests.

Τα τελευταία, σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση θα είναι υποχρεωτικά να γίνονται κάθε εβδομάδα από τους εργαζόμενους σε σειρά κρίσιμων τομέων, από το λιανεμπόριο και την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοϊα – ναυτιλία, τη μεταποίηση ως και τα δικαστήρια.

Η διάθεσή των self tests θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία. Θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών για όλους τους πολίτες.

Με αυτό τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος προκειμένου στις 5 Απριλίου να επανεκκινήσει σε πρώτη φάση το λιανεμπόριο.

Λιανεμπόριο και 13032
Ο συνδυασμός των self tests με τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων εκ μέρους των καταστημάτων αλλά και του τρίωρου χρονικού ορίου που θα δίνεται στον καταναλωτή μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στο νέο πενταψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, θεωρούν ότι διαμορφώνουν τις βάσεις για την πλήρη και ασφαλή επαναφορά της αγοράς χωρίς click away και click inside.

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι η εργαλειοποίηση των self tests σε συνδυασμό με την ταχεία διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού μπορεί να είναι το στοιχείο εκείνο που θα βοηθήσει την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επαναλειτουργία κλάδων της οικονομίας.

Οι ίδιες πηγές προδικάζουν πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να μπει και η εστίαση πλέον στις συζητήσεις για επανέναρξη εργασιών. Κάτι, ωστόσο, που θεωρούν ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα αλλά αφού προηγηθούν το λιανεμπόριο και τα σχολεία.

Στόχος όπως επισημαίνουν είναι μέχρι το Πάσχα να έχει επιτραπεί και η επαναλειτουργία της εστίασης αποκλειστικά όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Τα σχολεία
Προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι το άνοιγμα των Γυμνασίων-Λυκείων, τόνισε μιλώντας στον «ΘΕΜΑ 104,6» η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Η υφυπουργός εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι έχουν λειτουργήσει πολύ λιγότερο στη διά ζώσης εκπαίδευση ενώ ετοιμάζονται και για εξετάσεις.

“Η 5η Απριλίου είναι μία ημερομηνία που και εμείς θα θέλαμε να λειτουργήσουν τα σχολεία, αλλά δεν έχει αποφασιστεί κάτι ακόμα” σημείωσε η υφυπουργός Παιδείας. Σύμφωνα με την Ζέττα Μακρή, το υπουργείο έχει παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο στην επιστημονική επιτροπή για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Επίσης, η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι η απόφαση των ειδικών αναμένεται τη Τετάρτη όταν και θα συνεδριάσουν. Για τις μικρότερες τάξεις αλλά και τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή εισήγηση και είπε ότι θα κριθούν όλα αναλόγως με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr