Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε στην Σύνοδο ”Ενας Ωκεανός” στη Βρέστη

0
135
κύπρος-ο-πρόεδρος-της-κυπριακής-δημοκ

Κύπρος: Στη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στη Σύνοδο της Βρέστης, καθώς και στις επαφές που είχε στη γαλλική πόλη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μάριος Πελεκάνος.

Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, από τη Γαλλία, ο κος Πελεκάνος ανέφερε αρχικά ότι «στο περιθώριο της συμμετοχής του στη διεθνή Σύνοδο ‘Ένας Ωκεανός’, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Προέδρου Μακρόν, ο οποίος είχε την ευθύνη της Συνόδου, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν όπως συναντηθούν εκ νέου τις αμέσως επόμενες μέρες, είτε την ερχόμενη Τετάρτη στο Παρίσι, είτε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Αφρικανικής Ένωσης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η στήριξη των ΗΠΑ στην Πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε τον κ. Κέρι σε συνάντηση, σε επίπεδο ηγετών, τον ερχόμενο Οκτώβριο στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας της Κυπριακής Κυβέρνησης για ανάληψη συντονισμένων κλιματικών δράσεων από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Παράλληλα, ο κος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Κέρι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα ουσιώδη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχει προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς και για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες βράδυ, ο Πρόεδρος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητώντας την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για προώθηση και υλοποίηση συγκεκριμένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την ανάληψη, συμπληρωματικών των ΗΕ, πρωτοβουλιών από μέρους της Ένωσης για επίλυση του Κυπριακού.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μισέλ, ο Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης το απαράδεκτο και προκλητικό περιστατικό στη Δένεια και γενικότερα τις παρενοχλήσεις Ελληνοκυπρίων γεωργών από τουρκικά στρατεύματα εντός της Νεκρής Ζώνης.

Σε ό,τι αφορά την ειδική θεματική στην οποία συμμετείχε κατά τη Σύνοδο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε τη σημασία της πράσινης ναυτιλίας και αναφέρθηκε κυρίως στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Κύπρος στην κοινή προσέγγιση των μεσογειακών χωρών για δημιουργία μίας ζώνης χαμηλών εκπομπών θείου σε ολόκληρη τη λεκάνη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι πρόκειται για την πρώτη διεθνή Σύνοδο για την προστασία των ανοικτών θαλασσών και των ωκεανών, στην οποία συμμετείχαν αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από πολλές χώρες ανά το παγκόσμιο και η οποία κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, η μείωση της ρύπανσης των θαλασσών και άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει αργά απόψε στην Κύπρο.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν στη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Κυριάκος Κούσιος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr