Λίνα Μενδώνη: Καμία παραποίηση του εγγράφου της Διακήρυξης των ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού για τους κρατικούς ρωσικούς καλλιτεχνικούς οργανισμούς

0
86
λίνα-μενδώνη-καμία-παραποίηση-του-εγγ
Συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021.
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Λίνα Μενδώνη: Ουδεμία παραποίηση ή λαθροχειρία δεν υπήρξε στο έγγραφο της Διακήρυξης των ευρωπαίων υπουργών Πολιτισμού σχετικά με την αναστολή των πολιτιστικών εκδηλώσεων από κρατικούς ρωσικούς οργανισμούς ή φορέων στην χώρα μας…

τόνισε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Η υπουργός ανέφερε ότι «στην Οδηγία και όχι σε κάποια απόφαση που λέτε ότι εκδόθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, δεν παραχαράχθηκε και δεν υπήρξε ‘ουδεμία παραποίηση’ του εγγράφου της κοινής Διακήρυξης» και καταλόγισε στην βουλευτή πως «είναι προφανές ότι για μια ακόμα φορά προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα».

Σημείωσε ότι η Διακήρυξη «αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου και προφανώς δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε αλλοίωση». Με την κοινή Διακήρυξη, υπογράμμισε, οι υπουργοί Πολιτισμού καταδικάσαμε «την επιθετικότητα και την εισβολή της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις απειλές και τις σοβαρές ζημιές στην κληρονομία της Ουκρανίας, όπως σε μουσεία, πινακοθήκες, θέατρα, μνημεία και Πόλεις. Δηλώσαμε την υποστήριξη μας στους Ουκρανούς καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ΜΜΕ» και επισήμανε ότι αυτό που και με την οδηγία μας αναστάλθηκε, ήταν όχι τα έργα του ρωσικού πολιτισμού και κουλτούρας, αλλά οι κοινές εκδηλώσεις με κρατικούς ρωσικούς οργανισμούς ή φορείς.

Η κ. Μενδώνη αναρωτήθηκε «εάν την ώρα που η Ρωσική Ομοσπονδία είχε κηρύξει τον πόλεμο σε ένα ανεξάρτητο κράτος, εμείς, θα έπρεπε να χειροκροτούμε σε ζωντανή μετάδοση από την Μόσχα τα μπαλέτα Μπολσόι, ένα κρατικό ρωσικό πολιτιστικό οργανισμό» και ότι «κακώς δεν στηρίζουμε την Ρωσική Ομοσπονδία και τις καλλιτεχνικές της παραγωγές – άρα και τον προϋπολογισμό της! – με τα έσοδα που της αποφέρουν οι κρατικοί ρωσικοί καλλιτεχνικοί οργανισμοί».

Η υπουργός, κάλεσε την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «να μην χάνετε χρόνο σας με κατασκευασμένες κατηγορίες, ιδεοληπτικές εμμονές και μην απασχολείτε τους θεσμούς με ψεύδη και προσβολές επί προσωπικού». Εμείς, τόνισε «από την πρώτη στιγμή πήραμε θέση υπερασπιζόμενοι ένα ανεξάρτητο κράτος απέναντι τον εισβολέα», ενώ «εσείς επί έναν ολόκληρο μήνα αποφεύγετε τις λέξεις ‘Ρωσική εισβολή’ τηρώντας την κερδοσκοπική στάση του ‘ναι μεν αλλά’ και εξομοιώνοντας τον θύτη με τα θύματα». Κρατάτε, είπε «ίσες αποστάσεις» και είστε «οι μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που εναντιωθήκατε στην αναστολή της συνεργασίας των πολιτιστικών φορέων μας με τους αντίστοιχους ρωσικούς». Και «μας κατηγορείτε ότι με τον τρόπο αυτό στρεφόμαστε εναντίον της ρωσικής κουλτούρας και του ρωσικού πολιτισμού, αλλά αυτό είναι μια πλήρη διαστροφή. Είστε οι μόνοι σε όλη την Ευρώπη που ταυτίζεστε αυτολεξεί με τον πρόεδρο Πούτιν που δηλώνει ότι ‘η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον Ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων έργα μεγάλων συνθέτων όπως του Τσαϊκόφσκι, του Σοστακόβιτς και του Ραχμάνινοφ’ αυτά λέει ο πρόεδρος Πούτιν και μας τα λέτε και εσείς!».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου, επέμεινε πως υπάρχει παραποίηση και λαθροχειρία καλώντας την υπουργό να δείξει πού υπάρχουν στην Διακήρυξη αυτά που αναφέρονται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο. Δεν προσθέσατε είπε «μια λέξη ή έγινε λάθος μετάφραση μιας λέξης αλλά προσθέσατε πράγματα που δεν αναφέρονται στην Διακήρυξη».

Τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΚΚΕ ήταν τα μόνα κόμματα που βρέθηκαν από την πρώτη ημέρα της εισβολής έξω από την Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα και διαδήλωσαν» και κάλεσε την υπουργό και την κυβέρνηση να σταματήσει «τα fake news με τα οποία προσπαθείτε να φτιάξετε όχι μόνο μια εικονική πραγματικότητα αλλά και να παράγετε έναν διχαστικό και τοξικό λόγο». Σε αντίθεση με εσάς «που χειροκροτούσατε όλες τις ιμπεριαλιστικές εισβολές. Εμείς, η Αριστερά, πάντα ήμασταν εκεί δίπλα όπου υπήρξε εισβολή, πόλεμος και πρόσφυγας» πρόσθεσε η βουλευτής.

Ζήτησε τέλος «η Αθήνα να γίνει Πόλη σύμβολο φιλειρηνισμού. Άσυλο των Ουκρανών καλλιτεχνών και συγχρόνως να βρουν χώρο όλες οι αντιπολεμικές φωνές που με κόστος ζωής εκφράζονται μέσα από αυτούς του μεγάλους καλλιτέχνες της Ρωσίας».

Αναφερόμενη στην προγραμματισμένη συναυλία για την Ειρήνη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να υπερασπιστεί «όχι γενικώς και αορίστως» τον Πολιτισμό, αλλά εμπράκτως τους καλλιτέχνες, καταδικάζοντας «αυτή την βρώμα και τον οχετό των τελευταίων ημερών» και την ρώτησε: «Συμφωνείτε με τον κ . Ψαριανό, σύμβουλο του κ. Πικραμμένου, στο να βάζει σβάστικα δίπλα σε καλλιτέχνες που κάποιοι από αυτούς είναι σημαιοφόροι του ελληνικού τραγουδιού, που έβαλαν πλάτη στον αγώνα της μητέρας του Παύλου Φύσσα κατά της Χρυσής Αυγής» ή «με ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν θεσμικό ρόλο, όπως ο υιός του πρωθυπουργού, να βγαίνουν και να χλευάζουν νέους ανθρώπους και καλλιτέχνες;». Καταλόγισε «στην κυβέρνηση της ΝΔ και ενεργούμενα του κόμματος αυτού» πως επιτίθενται «με έναν υβριστικό οχετό απέναντι σε μια συναυλία που ως πρόταγμά της έχει την αντίθεση στον πόλεμο, την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και είναι υπέρ της ειρήνης. Ζούμε μέρες του 1960, που εάν δεν αρέσει το πλαίσιο στην κυβέρνηση και στη ΝΔ, τότε θα πρέπει με κάθε τρόπο να πολεμηθεί μέχρι εσχάτων» είπε η βουλευτής.

Η υπουργός απάντησε στην βουλευτή ότι «εμείς κάναμε ό,τι έκανε όλη η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Εσείς τί κάνετε; Διοργανώνετε μια συναυλία με την Αλληλεγγύη για όλους» και δεν βρήκατε να πείτε «μια λέξη για όσα ακούστηκαν στην κρατική Δούμα όταν συζητήθηκε η πρόταση βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος ‘Ενιαία Ρωσία’ στο να απαγορευτεί η επιστροφή στην πατρίδα τους, σε όσους Ρώσους καλλιτέχνες επιλέξαν να καταδικάσουν την εισβολή στην Ουκρανία».

Επισήμανε ότι ο παγκόσμιος διανομέας των Μπολσόι ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι του 2022 δεν θα πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη περιοδεία τους στο Covent Garden. Το θέατρο Στανισλάφσκι δεν θα περιοδεύσει στο Ισραήλ, όπως επίσης και δεν θα γίνει το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Μόσχας γιατί οι κινηματογραφιστές δεν θέλουν να παρουσιάσουν εκεί τις ταινίες τους.

Η υπουργός απευθυνόμενη στην βουλευτή, κατέληξε λέγοντας ότι «το σύνθημά σας ‘είμαστε με την ειρήνη’, χάνει απολύτως και το ελάχιστο νόημα που θα μπορούσε να είχε, όταν ο εισβολέας απειλεί τον κόσμο με πυρηνικό ολοκαύτωμα» όταν «εξομοιώνετε τον θύτη με τα θύματα και συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η Ιστορία θα σας δικαιώσει. Η εσχάτη πλάνη σας χείρον της πρώτης» παρατήρησε η κ. Μενδώνη.

Ι.Α.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr