Μ. Βαρβιτσιώτης: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική νησιωτικότητας»

0
47

Μ. Βαρβιτσιώτης: Η ενίσχυση της νησιωτικότητας βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης…

με τους εκπροσώπους των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών της χώρας και συγκεκριμένα τους περιφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, και τους αντιπεριφερειάρχες Κρήτης Γιώργο Αλεξάκη και Βορείου Αιγαίου Παναγιώτη Χριστόφα.

Η οικονομική και κοινωνική στήριξη των νησιωτικών περιοχών αποτελεί πάγια και μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό νησιών και τη μακρά ναυτική παράδοση της χώρας, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή του. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στη ρήτρα νησιωτικότητας, που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να αποτελεί μέρος όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά και των εθνικών πολιτικών.

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως σημειώνεται, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους περιφερειάρχες ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει με την Ισπανία κοινή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της νησιωτικότητας, την οποία και αναμένεται να προωθήσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να βγούμε μπροστά με άλλες χώρες που έχουν νησιά, στο Νότο, στο Βορρά και τη Δύση και να υιοθετήσουμε μια νέα Στρατηγική Νησιωτικότητας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τους άξονες της κοινής αυτής πρωτοβουλίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι η ευρωπαϊκή στήριξη στα νησιά πρέπει να είναι πολύπλευρη και να καλύπτει όχι μόνο τους παραδοσιακούς τομείς βελτίωσης των υποδομών- συγκοινωνιών, υδροδότησης, απορριμμάτων και ιατρικής περίθαλψης-, αλλά και σύγχρονους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ψηφιακή μετάβαση, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας, ο διαρθρωτικός μετασχηματισμός και η ενίσχυση της πρόσβασης των περιοχών αυτών στις αγορές. Αυτή η στήριξη, προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, πρέπει να μετουσιωθεί σε επιπλέον χρηματοδότηση ενόψει της διαπραγμάτευσης των νέων Κανονισμών, που ετοιμάζονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για μια ολοκληρωμένη υγειονομική πολιτική, που θα καλύπτει τις ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες των νησιών, που έγινε ακόμη πιο επιτακτική λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Για τον ίδιο λόγο, ωστόσο, σημείωσε ότι η νέα στρατηγική νησιωτικότητας μπορεί να προωθηθεί με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτή τη συγκυρία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διοχετεύσει πολλά χρήματα στις πραγματικές οικονομίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Από την πλευρά τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του κ. Βαρβιτσιώτη και τόνισαν πως θα συνδράμουν με τις προτάσεις τους προς την κατεύθυνση αυτή.

Πηγή: tilegrafimanews.gr