Μ. Βορίδης: Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο – Για να γίνει κάποιος Έλληνας πρέπει να είναι ενταγμένος

0
111
μ-βορίδης-δεν-θα-βάλουμε-το-κάρο-μπροσ

Βορίδης: “Δεν θα βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν θα κάνω κάποιον Έλληνα για να τον εντάξω. Για να τον κάνω Έλληνα, θα πρέπει να είναι ενταγμένος.

Δεν θα αλλάξουμε τη σειρά των πραγμάτων”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας τις επιφυλάξεις και την κριτική που διατυπώνεται για τις διατάξεις που ρυθμίζουν ζητήματα πολιτογράφησης και αυτές τις ημέρες συζητώνται στη Βουλή.

“Η πολιτογράφηση δεν είναι διαδικασία κοινωνικής εντάξεως, είναι προϊόν και απόρροια άλλων διαδικασιών που στοχεύουν στην κοινωνική ένταξη και μπορεί να καταλήξουν, ενδεχομένως, στην πολιτογράφηση”, είπε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας νωρίτερα στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, που παρατήρησε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις “δεν αλλάζει η μεροληπτική απαίτηση για ελάχιστο εισόδημα και σταθερή εργασία” και ότι “το μεγάλο αγκάθι των κριτηρίων του εισοδήματός και σταθερής εργασίας, κόβει πάνω από το 80% των αιτούντων ιθαγένεια, μέσω πολιτογράφησης”.

Αντίθετος “με τα εξωπραγματικά ταξικά, εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται”, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης που ζήτησε την κατάργησή τους.

Με το νομοσχέδιο, καταργείται από τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης, η απαίτηση που αφορά στην ικανότητα του αλλοδαπού να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά στην πολιτική ζωή της χώρας ενώ επανακαθορίζονται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πολιτογράφησης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια προφορικής συνέντευξης, μόνο σε περίπτωση αμφιβολιών ως προς τη συνδρομή ή μη της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος (ενώ σήμερα η συνέντευξη είναι υποχρεωτική).

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία της διαπίστωσης πως κάποιος αλλοδαπός έχει ενταχθεί ομαλά στην κοινωνική και οικονομική ζωή, ως κριτήρια πολιτιγράφησης. “Θα πολιτογραφήσουμε κάποιον που δεν έχει ενταχθεί στη κοινωνική ζωή της χώρας; Θα τον πολιτογραφήσουμε;”, είπε ο Μάκης Βορίδης και απάντησε στην κριτική που διατυπώνεται επειδή έχει μπει ως προϋπόθεση να υπάρχει ελάχιστο εισόδημα.

“Πείτε μου πώς θέλετε να κρίνουμε ότι έχει ενταχθεί; Έχω βάλει ένα ελάχιστο εισόδημα, να μην είναι φοροφυγάς, να έχει τηρήσει την ασφαλιστική νομοθεσία και να έχει μια σταθερή εργασία. Σταθερή εργασία δεν λέω στο διηνεκές. Να φαίνεται ότι εργάζεται κάπου. Πείτε μου εσείς ποια κριτήρια θέλετε να βάλουμε για να διαπιστώσουμε την οικονομική του ένταξη. Το κριτήριο το οικονομικό είναι το ελάχιστο. Να έχει τον κατώτατο μισθό ως ελάχιστο, έχω βάλει. Τι θέλετε να βάλω; Για να καταλάβω δηλαδή, γιατί είναι άδικη αυτή απόφαση”, είπε ο υπουργός Εσωτερικών και συνέχισε: “Λέτε τώρα, «Ναι, αλλά ξέρεις, αυτοί δουλεύουν μαύρα και δεν δηλώνουν τίποτα». Αυτό είναι το επιχείρημα. Δηλαδή, τι μου λέτε; Ότι αυτοί είναι άνθρωποι οι οποίοι για κάποιον λόγο, είτε γιατί φταίνε οι ίδιοι, είτε γιατί φταίνε κάποιοι άλλοι, πάντως δεν δηλώνουν το παραμικρό εισόδημα. Εγώ τι να κάνω; Να το επιβραβεύσω αυτό; Να τους πω συγχαρητήρια, μπράβο σας που δεν δηλώνετε κανένα εισόδημα, ελάτε να σας κάνουμε Έλληνες πολίτες. Επιβράβευση σε αυτό; ‘Αρα λοιπόν, τι γίνεται τώρα εδώ; Γιατί δέχθηκα μια κριτική πάλι απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ. Λέει, εμ δεν έχουν που δεν έχουν τα κριτήρια που τους έχει βάλει ο Βορίδης, τους φωνάζει και για συνέντευξη και ταλαιπωρούνται. Τ΄ ακούω. ‘Αρα λοιπόν τι είπα; Εάν έχεις το ελάχιστο εισόδημα ή όχι, θα μου το πει η φορολογική σου δήλωση, εάν είσαι στα φορολογικά σου συμμορφωμένος θα μου το πει φορολογική ενημερότητα, εάν είσαι ασφαλιστικά συμμορφωμένος θα μου το πει η ασφαλιστική ενημερότητα. Αυτά προκύπτουν εξ εγγράφου, δεν είναι ζήτημα γνώμης. ‘Αρα λοιπόν, αφού αυτά δεν είναι ζήτημα γνώμης, μήπως τότε να κάτσουμε να το δούμε ένα βήμα πριν, ώστε αν ο άνθρωπος αυτός δεν τα έχει αυτά τα κριτήρια, δεν έχει νόημα να έρθει στη συνέντευξη. Αφού δεν τα έχει τα κριτήρια, γιατί να τον φωνάξουμε σε συνέντευξη; Φτιάχνουμε λοιπόν ένα στάδιο πριν και ουσιαστικά λέμε ποιος έχει νόημα να έρθει στη συνέντευξη. Νόημα έχει να έρθει στη συνέντευξη κάποιος ο όποιος εκπληρώνει τα βασικά κριτήρια”.

Κ.Βλ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr