Μαγιορκίνης για κολχικίνη

0
161

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της κολχικίνης στη θεραπευτική αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η κολχικίνη από την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έχει ενταχθεί στον ελληνικό θεραπευτικό αλγόριθμο για την αντιμετώπιση της νόσου καθώς μεγάλη καναδική μελέτη έδειξε ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου και τη μείωση της ανάγκης για νοσηλεία.

Κατά την χθεσινή τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε χαρακτηριστικά ότι «τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, αλλά παραμένουν προκαταρκτικά. Δείχνουν καλές πιθανότητες για βελτιωμένη έκβαση και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες μελέτες».

Σημείωσε μάλιστα ότι, «θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί στη χρήση της» κολχικίνης υπενθυμίζοντας ότι η χορήγησή της πρέπει να γίνεται μόνο με ιατρική συνταγή «και μετά από τη συμβολή με τον γιατρό γιατί, όπως όλα τα φάρμακα, μπορεί να είναι επικίνδυνη».

Η κολχικίνη, ένα παλιό, καλά μελετημένο αντιφλεγμονώδες φάρμακο, για πρώτη φορά εξετάστηκε ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19 με ελληνική πρωτοβουλία. Μάλιστα η πρώτη σχετική μελέτη, GRECCO-19 ξεκίνησε από την Ελλάδα και σχεδιάστηκε υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Σπύρου Δευτεραίου και μία ομάδα έγκριτων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου, με επιβλέποντα τον Καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Η δημοσίευση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων της καναδικής μελέτης COLCORONA, στις 22 Ιανουαρίου, επιβεβαίωσε ότι η κολχικίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Έτσι λοιπόν το αντιφλεγμονώδες φάρμακο πλέον χορηγείται σε μορφή χαπιού στην Ελλάδα, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και, φυσικά, έπειτα από θετικό μοριακό τεστ. Δηλαδή, ο ασθενής θα πρέπει να έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και κατόπιν αξιολόγησης της συνολικής κατάστασης της υγείας του να ξεκινήσει άμεσα την αγωγή με κολχικίνη.

Η θεραπεία με κολχικίνη ενδείκνυται για ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα, και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες 48 ώρες.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αποφάσισε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας η κολχικίνη να είναι φάρμακο «χορηγούμενο μόνο με ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία» και υπό ιατρική παρακολούθηση. Ενώ απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Το θεραπευτικό σχήμα

Σύμφωνα με τον θεραπευτικό σχήμα, η κολχικίνη συνιστάται να χορηγείται εντός 24 ωρών από τη διάγνωση της νόσου COVID-19. Τις τρεις πρώτες ημέρες μπορούν να λαμβάνουν 0,5 mg δύο φορές την ημέρα και έπειτα 0,5 mg μια φορά την ημέρα για επιπλέον 27 ημέρες.

Ποιοι δεν πρέπει να πάρουν κολχικίνη

Η κολχικίνη συνιστάται να μην χορηγείται σε ασθενείς με:

– φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, όπως ελκώδη κολίτιδα ή νόσο Crohn,
– προϋπάρχουσα προοδευτική νευρομυϊκή νόσο,
– σοβαρή ηπατική νόσο,
– εγκυμοσύνη ή θηλασμό ή πιθανότητα κύησης κατά τη διάρκεια της αγωγής ή για έξι μήνες μετά την τελευταία δόση του φαρμάκου,
– ιστορικό αλλεργική αντίδρασης ή σημαντική ευαισθησία στην κολχικίνη,
– χημειοθεραπεία για καρκίνο,
– λήψη μακρολίδης, κυκλοσπορίνη ή βεραπαμίλη.

Πηγή: tilegrafimanews.gr