Με την ανάδειξη της δεξιάς ακροδεξιάς συμμαχίας στην εξουσία, η Ιταλία θα γίνει μετά τη Σουηδία, η δεύτερη χώρα της ΕΕ με κυβέρνηση συμμαχίας με την ακροδεξιά

0
111

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ιταλικές εκλογές έως τις 19:00 τοπική ώρα διαμορφώθηκε στο 51%, πρόκειται για μια αισθητή μείωση σε σχέση με τις εκλογές του 2018.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου εσωτερικών, έως τις 19:00 το βράδυ τοπική ώρα ψήφισε το 51% των εχόντων δικαίωμα. Σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2018, καταγράφεται μείωση της συμμετοχής κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Στις 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) θα κλείσουν οι κάλπες των κρίσιμων κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ιταλία και αμέσως μετά θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα το πρωί.

Οι εκλογές διεξάγονται έξι μήνες νωρίτερα μετά την κατάρρευση της πανδημικής κυβέρνησης ενότητας του Μάριο Ντράγκι στα τέλη Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, δεν είδε άλλη εναλλακτική από το να εκλέξουν οι ψηφοφόροι ένα νέο κοινοβούλιο.

Οι δημοσκοπήσεις βρήκαν τον Ντράγκι, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξαιρετικά δημοφιλή. Όμως τα τρία λαϊκιστικά κόμματα του συνασπισμού μποϊκόταραν ψήφο εμπιστοσύνης που συνδέεται με μέτρο ενεργειακής ανακούφισης. Οι ηγέτες τους, ο Σαλβίνι, ο Μπερλουσκόνι και ο ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός του οποίου το κόμμα είναι το μεγαλύτερο στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, είδαν τη δημοτικότητα της Μελόνι να αυξάνεται ενώ τη δική τους να διολισθαίνει.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εκλογές στην Ιταλία από νωρίς το πρωί, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις καθως οι δημοσκοπήσεις θέλουν πρωθυπουργός να αναλαμβάνει η Τζόρτζια Μελόνι, αρχηγός του μεταφασιστικού κόμματος Fratelli d’Italia, με κυβερνητικούς εταίρους της την αντιευρωπαϊκή, λαϊκιστική Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και την Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Από τις 7 σήμερα το πρωί (τοπική ώρα – 08:00 ώρα Ελλάδας), μέχρι τις 11 το βράδυ (μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος) καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες 50.869.304 Ιταλοί, για να ανανεώσουν τη σύνθεση του κοινοβουλίου της χώρας.

Το 51,74% των πολιτών με δικαίωμα ψήφου είναι γυναίκες, και το υπόλοιπο 48,26% άνδρες, ενώ 4.741.790 είναι απόδημοι Ιταλοί. Συνολικά, σε όλη την ιταλική επικράτεια, τα εκλογικά τμήματα είναι 61.566, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων φιλοξενείται σε σχολικά συγκροτήματα.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα σειράς δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll).

Η Ε.Ε. σε ρόλο θεατή βλέπει τη μία χώρα μετά την άλλη – όπως η Γαλλία και η Σουηδία – να αλώνονται από την ακροδεξιά. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, με «όχημα» τη συμμαχία με την ακροδεξιά «Λέγκα» του Ματέο Σαλβίνι και την κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Μελόνι θα γίνει η πρώτη ακροδεξιά επικεφαλής ιταλικής κυβέρνησης – από το 1945 του φασιστικού καθεστώτος του Μπενίτο Μουσολίνι.

Το κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία φαίνεται πως έχει κινητοποιήσει τους Ιταλούς.

Στη Ρώμη, καταγράφηκαν μεγάλες ουρές ψηφοφόρων έξω από πολλά εκλογικά τμήματα, οι οποίες οφείλονται, στο νέο μέτρο που έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αποφυγή φαινομένων νοθείας το οποίο προβλέπει τον έλεγχο ενός «κουπονιού αντί απάτης» που προσκομίζουν οι ψηφοφόροι.

Δύο οι κύριες συμμαχίες κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική αναμέτρηση: το συντηρητικό μέτωπο (με το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και το προοδευτικό (Δημοκρατικό Κόμμα, Περισσότερη Ευρώπη, Συμμαχία Οικολόγων και Ιταλικής Αριστεράς και Επιλογή Πολιτών).

Παράλληλα, ως ανεξάρτητη δύναμη παίρνει μέρος στις ιταλικές εκλογές το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενώ τη στήριξη των εκλογέων ζητούν, επίσης, τα κόμματα Ζωντανή Ιταλία και Δράση, τα οποία πρόσφατα δημιούργησαν τον λεγόμενο «Κεντρώο Πόλο».

Ο Ματέο Σαλβίνι με μεγάλη αυτοπεποίθηση ήταν ο πρώτος από τους πρωταγωνιστές της ημέρας που ψήφισε. «Ανυπομονώ να κυβερνήσω αυτήν την εξαιρετική χώρα από αύριο με μια συνεκτική, συμπαγή και ενωμένη κεντροδεξιά ομάδα. Θα είναι ένας πολύπλοκος μήνας, η κρίση του ηλεκτρικού ρεύματος, η κρίση των λογαριασμών, η κρίση του κόστους ζωής. To ζήτημα της θέρμανσης έρχεται πρώτο για εμάς. Δουλεύουμε ήδη εδώ και εβδομάδες με τους τεχνικούς της Λέγκας για να είμαστε έτοιμοι» δήλωσε.

Η Τζόρτζια Μελόνι που σε μήνυμά της στο Tik Tok διαβεβαίωσε τους Ιταλούς πως «θα γράψουν μαζί την ιστορία» αποφάσισε να αναβάλει την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος και να ψηφίσει μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες στις 11 το βράδυ, καθώς την περίμενε μεγάλος αριθμός δημοσιογράφων και δεν θέλησε να προκαλέσει προβλήματα στους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Στο Μιλάνο ψήφισε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι που φαίνεται να επιστρέφει δυναμικά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Μιλώντας με συνεργάτες του σε καφέ του Μιλάνου, είπε ότι «βρίσκεται στην πολιτική αρένα για να προσφέρει, μαζί με το κόμμα του, μια καθοριστική συμβολή και να είναι ο σκηνοθέτης της επόμενης κυβέρνησης».
«Εκτιμώ ότι η Φόρτσα Ιτάλια θα ξεπεράσει το 10% των ψήφων. Στη φάση αυτή, βέβαια, σε όλο τον κόσμο έχουμε έλλειψη ηγετών, αλλά η άποψή μου είναι ότι οι ηγέτες πρέπει να αναδεικνύονται, αυτόνομα, με τις δυνάμεις τους» πρόσθεσε ο «Καβαλιέρε».

Ο Ιταλός πρόεδρος της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην γενέτειρα πόλη του, το Παλέρμο της Σικελίας. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το σχολείο της πρωτεύουσας της Σικελίας, για να τον επευφημήσει.

Στη Ρώμη ψήφισαν ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα και ο επίσης πρώην Πρωθυπουργός και επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Τζουζέπε Κόντε.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Το εθνικιστικό κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d’Italia), το ευρωσκεπτικιστικό, επίσης ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και η δεξιά Forza Italia, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία απόψε.

Ο συνασπισμός αυτός στέλνει αντιφατικά μηνύματα, που ανησυχούν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Από τη μια, η Τζόρτζια Μελόνι παρουσιάζεται φιλοατλαντική, ενώ από την άλλη ο Σαλβίνι και ο Μπερλουσκόνι παρουσιάζονται αρκετά ανεκτικοί απέναντι στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Όσον αφορά το κράτος δικαίου, τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, την ισότητα των φύλων, ή ακόμα τη μετανάστευση, η Ρώμη θα βρεθεί αναμφίβολα πιο κοντά στις θέσεις της Ουγγαρίας ή της Πολωνίας, κρίνοντας από τις προεκλογικές δηλώσεις της Μελόνι.

Το ερώτημα για τις Βρυξέλλες είναι αν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη εποικοδομητικής συνεργασίας με τέτοια κυβέρνηση ή αν θα εκδηλωθούν εντάσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η ενέργεια, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα ατομικά δικαιώματα και οι ελευθερίες.

Μεταξύ άλλων, τις Βρυξέλλες ανησυχεί το ότι η Τζόρτζια Μελόνι έχει ήδη ανακοινώσει ότι επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί μέρος των όρων που συνοδεύουν το ιταλικό σχέδιο ανάκαμψης, συνολικού ύψους 191,5 δισεκ. ευρώ – πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί σε οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Όμως τα περιθώρια για διαπραγμάτευση είναι στενά και κανείς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν θα ήθελε να δει να παγώνουν οι μεταρρυθμίσεις που έθεσε σε εφαρμογή ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Εξάλλου, με χρέος πάνω από το 150% του ΑΕΠ της, η Ιταλία δεν έχει περιθώρια για ελιγμούς.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε κατηγορηματικό, αν και κάπως άκομψο, μήνυμα από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον: «Θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε δημοκρατική κυβέρνηση θέλει να συνεργαστεί μαζί μας», όμως «αν τα πράγματα πάνε στραβά, έχουμε τα εργαλεία» για να αντιδράσουμε, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επικεφαλής της Κομισιόν έφερε ως παράδειγμα την Πολωνία και την Ουγγαρία, δύο χώρες που «τιμωρήθηκαν» με το πάγωμα κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως συμβαίνει πάντα, και αυτή τη φορά οι Βρυξέλλες θα αναμείνουν τα πρώτα δείγματα γραφής της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης. «Θα δούμε το αποτέλεσμα των εκλογών» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η μάλλον απροσδόκητη παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν, η οποία από την αρχή της θητείας της δεν είχε εκφραστεί ποτέ τόσο ξεκάθαρα πριν από εκλογές, αν μη τι άλλο πιστοποιεί πόσο έντονος προβληματισμός επικρατεί στα ανώτατα επίπεδα των ευρωπαϊκών θεσμών και τη βούληση των Βρυξελλών να σταλεί σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Με την ανάδειξη της δεξιάς ακροδεξιάς συμμαχίας στην εξουσία, η Ιταλία θα γίνει μετά τη Σουηδία, η δεύτερη χώρα της ΕΕ με κυβέρνηση συμμαχίας με την ακροδεξιά Με την ανάδειξη της δεξιάς ακροδεξιάς συμμαχίας στην εξουσία, η Ιταλία θα γίνει μετά τη Σουηδία, η δεύτερη χώρα της ΕΕ με κυβέρνηση συμμαχίας με την ακροδεξιά Με την ανάδειξη της δεξιάς ακροδεξιάς συμμαχίας στην εξουσία, η Ιταλία θα γίνει μετά τη Σουηδία, η δεύτερη χώρα της ΕΕ με κυβέρνηση συμμαχίας με την ακροδεξιά

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr