Μενέντεζ: Παραιτείται από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων – Τι προβληματίζει τον Λευκό Οίκο

0
37

Παραιτείται από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του αλλά και της συζύγου του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Με την κατηγορία της διαφθοράς να τον βαραίνει, ο Αμερικανός γερουσιαστής αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα».

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ έχει ασκήσει πολλές φορές σφοδρή κριτική κατά της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν, ενώ αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της Άγκυρας για την προμήθεια των μαχαητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η Ναντίν Αρσλανιάν Μενέντεζ παραπέμφθηκαν σε δίκη για αδικήματα δωροδοκίας «σε σχέση με τη διεφθαρμένη σχέση τους με τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ», έγραψε στο Twitter ο εισαγγελέας των ΗΠΑ στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε σε βάρος τους, εξετάστηκε αν το ζεύγος είχε λάβει προσωπικά δώρα. Πλην του ζεύγους, διώκονται άλλα τρία άτομα, μεταξύ αυτών ένας στενός φίλος του γερουσιαστή, και δύο επιχειρηματίες.

Ο Μενέντεζ έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του. Αντιθέτως έκανε λόγο για προσπάθεια φίμωσης στην πρώτη του αντίδραση μετά την παραπομπή. Παράλληλα, ήρθαν στο φως πληροφορίες σχετικά με το τι βρέθηκε κατά την έρευνα στο σπίτι τους. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο σπίτι του Ρόμπερτ Μενέντεζ και της Ναντίν Αρσλανιάν Μενέντεζ, εντοπίστηκαν, κρυμμένα, 480.000 δολάρια σε μετρητά αλλά και ράβδοι χρυσού, αξίας 100.000 δολαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασκείται δίωξη κατά του Μενέντεζ
Αυτή είναι η δεύτερη φορά, μέσα σε μία δεκαετία, που ασκείται δίωξη κατά του γερουσιαστή.

Σε άλλη περίπτωση, το 2015, είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία, δωροδοκία και απάτη. Τότε είχε καταγγελθεί πως έκανε πολιτικές χάρες σε πλούσιο γιατρό για να λαμβάνει δώρα αξίας ακόμη και ενός εκατομμυρίου δολαρίων, μεταξύ των οποίων και πολυτελείς διακοπές στην Καραϊβική. Τότε είχε κηρυχθεί κακοδικία καθώς οι ένορκοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν σε απόφαση.

Στη συνέχεια, αθωώθηκε για τις περισσότερες από τις κατηγορίες και το υπουργείο Δικαιοσύνης απέσυρε τις υπόλοιπες.

Οι κανόνες της Δημοκρατικής Συμμαχίας της Γερουσίας θα αναγκάσουν τον Μενέντεζ να παραιτηθεί από πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά μπορεί να συνεχίσει να υπηρετεί στην επιτροπή.

Τι εκτιμά το CNN

“Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ είναι και επίσημα κατηγορούμενος για διαφθορά και δωροληψία”, γράφει το CNN και συμπληρώνει ότι ο Μενέντεζ δεν είναι καθόλου μικρό μέγεθος για το Δημοκρατικό κόμμα.

“Αυτό που φαίνεται να προβληματίζει τον Λευκό Οίκο είναι πως ο Μπομπ Μενέντεζ έχει σημαντικούς συμμάχους εντός των Δημοκρατικών, συμμάχους που μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την επικείμενη διαδικασία εκλογής εκλεκτού για το χρίσμα του κόμματος. Αναλυτές σημειώνουν πως αυτή την στιγμή ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να νοιώθει καθόλου ήρεμος ειδικά μετά την απάντηση – κόλαφο Μενέντεζ.”

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr