ΜΕΤΡΑ: Τι προτείνουν άμεσα, τι να ισχύσει από 3 Ιανουαρίου

0
223

Σε δύο δόσεις αναμένεται να ισχύσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την ανάσχεση της διασποράς στην κοινότητα της μετάλλαξης Όμικρον.

Η επιτροπή ειδικών που συνεδρίασε το απόγευμα της Τετάρτης προτείνει να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα, τα οποία είναι τα εξής:

Τα μέτρα που θα έχουν άμεση εφαρμογή:

Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.)
Χωρίς κόσμο τα παιχνίδια στα γήπεδα
Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Οι εισηγήσεις θα τεθούν υπ’ όψιν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
σε σύσκεψη αύριο το πρωί. Εκεί θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις. Τις ανακοινώσεις θα κάνει αμέσως μετά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε δεύτερο χρόνο, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα στις 28 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή θα κληθεί εκ νέου να αποφασίσει -αναλόγως της πορείας της πανδημίας- και για το δεύτερο πακέτο μέτρων που θα τεθεί σε εφαρμογή -εφόσον κριθεί απαραίτητο- μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Η επιτροπή των ειδικών, προτείνει να τεθούν σε εφαρμογή:

Περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση
Περιορισμοί ατόμων ανά τ.μ. σε κλειστούς χώρους
Επέκταση τηλεργασίας
Προς το παρόν, δεν θα απαιτείται αποστολή SMS.

Στο τραπέζι και μέτρα για τα σχολεία
Μέλη της επιτροπής ειδικών εισηγούνται επίσης για το νέο έτος και μέτρα στα σχολεία. Κάποιοι ζητούν αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ άλλοι φέρεται να υποστηρίζουν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

Τα νέα μέτρα κινούνται στη λογική που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, όπου είχε προαναγγείλει μέτρα όπως «επέκταση της τηλεργασίας, ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και τη διασκέδαση», αποκλείοντας κατηγορηματικά, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων.

Σκυλακάκης: Περιορισμοί δεν σημαίνει lockdown

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας, διαβεβαίωσε ότι «αν θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα υγειονομικής προστασίας με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος, αυτό έχει υπολογιστεί στον προϋπολογισμό, ο οποίος έχει ένα μεγάλο αποθεματικό Covid».

«Το ότι μπορεί να ληφθούν περιοριστικά μέτρα δεν σημαίνει lockdown του τύπου του παρελθόντος. Το ”κλειδί” είναι τι είδους πανδημία θα έχουμε. Αν δεν ξέρουμε ποια είναι η πανδημία που θα έχουμε, δεν μπορούμε να πάρουμε μέτρα, ούτε να τρομοκρατούμε τον κόσμο πριν τα στοιχεία», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Τα σενάρια τρόμου προκαλούν ζημιά στην οικονομία, ακόμα και όταν δεν συμβαίνουν», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

ΠΗΓΗ: Iefimerida.gr

Πηγή: tilegrafimanews.gr