Μια δυσάρεστη ΕΙΔΗΣΗ για ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΣΟΚ από 1/1/2023- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ

0
181

Περιεχόμενα

Μια δυσάρεστη ΕΙΔΗΣΗ για ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΙΣΦΟΡΕΣ– ΣΟΚ από 1/1/2023- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), ΙΚΑ (www.ika.gr) – Τι έχει συμβεί!

NEWS: Ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1.1.2023 και μετά, οι περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ! Έως 23/9 θα ξέρουν ποιοι και πως θα λάβουν την ενίσχυση για ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ- ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ- ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ

Αιτία είναι ότι ο ασφαλιστικός «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20) προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Με δεδομένο πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού, όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό οι αυξήσεις που θα προκαλέσει στις εισφορές να κυμανθούν στα επίπεδα του 8%, ίσως και λίγο παραπάνω.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον ΕΦΚΑ, λόγω αύξησης των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι για να δοθούν οι αυξήσεις κατά 6% ή και λίγο περισσότερο, σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί επομένως η αυξημένη δαπάνη σε ετήσια βάση, είναι πιθανό να προκύψουν αυξήσεις αντίστοιχα στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Μια δυσάρεστη ΕΙΔΗΣΗ για ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΣΟΚ από 1/1/2023- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ

Σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση», οι ασφαλισμένοι που εργάζονται ως μη μισθωτοί, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επιλέγοντας μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσπιστεί. Πρόκειται για μια βασική μεταρρύθμιση του εν λόγω νέου Ασφαλιστικού, που ίσχυσε από το 2020 και αποσύνδεσε τις εισφορές από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, όπως ήταν η προγενέστερη διαδικασία που είχε τεθεί σε εφαρμογή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισχύον νόμος όμως προβλέπει ότι θα υπάρχει προσαύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες για την οποία αρκεί «διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά την διετία 2023 – 2024. Από το 2025 και μετά η όποια αύξηση θα λειτουργεί παράλληλα με την όποια αντίστοιχη αύξηση θα παρατηρείται στον δείκτη μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν και θα υπάρξει η επίσημη αναφορά στο ποσοστό πληθωρισμού για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς.

Πιο αναλυτικά, οι εισφορές που ισχύουν σήμερα και εκείνες που αναμένεται να προκύψουν εάν τελικά αυξηθούν κατά 8%, για κύρια ασφάλιση, επικούρηση και εφάπαξ, έχουν ως εξής:

 • Πίνακας εισφορών Ειδικής κατηγορίας για μη μισθωτή απασχόληση με έως 5 έτη ασφάλισης
Συνολικό ποσό (€) Εισφορά με αύξηση 8%
Ειδική 126 136
 • Ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους.
Ασφαλιστικές Κατηγορίες Συνολικό ποσό (€) Εισφορά με αύξηση 8%
210 227
252 272
302 326
363 392
435 470
566 611

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€) Εισφορά με αύξηση 8%
39 42
47 51
56 60

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€) Εισφορά με αύξηση 8%
26 28
31 33
37 40

Μια δυσάρεστη ΕΙΔΗΣΗ για ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΣΟΚ από 1/1/2023- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές!

Από την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου 2022. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022.

Μια δυσάρεστη ΕΙΔΗΣΗ για ΑΓΡΟΤΕΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ- ΕΙΣΦΟΡΕΣ- ΣΟΚ από 1/1/2023- ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΕΦΚΑ, ΙΚΑ

Oι επικρατέστερες ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το ΙΚΑ(ika.gr), τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το ΙΚΑ(ika.gr) τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

 • Ο ΟΑΕΕ(oaee.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΓΑ(oga.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Το ΝΑΤ(nat.gr) και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου
 • Ο ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Επικουρικές Συντάξεις ΕΤΕΑΕΠ
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με την Διοίκηση του  e-ΕΦΚΑ αποφάσισε η πληρωμή των κύριων και επικουρικών συντάξεων να γίνεται στην ίδια ημερομηνία σε μόνιμη βάση.
Ως εκ τούτου οι επικουρικές συντάξεις μηνός Οκτωβρίου του 2022 θα πληρωθούν ταυτόχρονα τις ίδιες ημερομηνίες με τις κύριες συντάξεις.

ΑΓΡΟΤΕΣ 2022: Πότε θα φτάσει στις τσέπες τους η ενίσχυση ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ για τα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΟΠΕΚΕΠΕ- Στις 23/9 … ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΓΑ, EFKA

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 20/9: Τι ανατροπές θα δείτε στις ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΔΕΚΟ- VOUCHER.GOV.GR – ΝΕΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr