Μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

0
83
μήνυμα-των-ηπα-στην-τουρκία-δεν-αμφισβ

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έθεσε ευθέως θέμα κυριαρχίας ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνει σεβαστή
Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.

Το δεύτερο casus belli της Τουρκίας στο Αιγαίο
Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, τις στείλαμε επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960».

Πρόσθεσε επίσης ότι «στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών. Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση, τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών, Διότι παραβιάζονται οι όροι» και συμπλήρωσε ότι «αν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Επισημαίνεται ότι η τοποθέτηση αυτή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποτελεί επί της ουσίας μια απειλή πολέμου καθώς επισημοποίησε εκ μέρους της Άγκυρας ένα δεύτερο τουρκικό casus belli εναντίον της Ελλάδας και αφορά μετά τα 12 μίλια στο Αιγαίο, την ελληνική κυριαρχία στα ελληνικά νησιά.

Για το ίδιο ζήτημα είχε εκφραστεί χωρίς περιστροφές ο Μεσούτ Χακί Τζασίν, σύμβουλος ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου (casus belli)» τον εξοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, ο σύμβουλος του Ερντογάν Μεσούτ Χακί Τζασίν μιλώντας τότε στο CNN Turk είχε δηλώσει πολύ χαρακτηριστικά: «Λένε πως αναγνωρίζουν το καθεστώς της Λωζάννης και εξοπλίζουν τα νησιά. Τα νησιά είναι υπερεξοπλισμένα. Η Τουρκία το κοινοποίησε αυτό στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό είναι αιτία πολέμου».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr