Μητσοτάκης: Δημιουργήσαμε ένα «παράθυρο» για ένα πιο καθαρό μέλλον

0
22

Δηλώσεις έκανε και ο διευθύνων σύμβουλος του Volkswagen Group, Dr Herbert Diess.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την Αστυπάλαια ως ένα νησί με «πλούσια ιστορία και πλούσιο μέλλον» όπου «υλοποιούμε μία νέα αρχή, ενός πιο βιώσιμου και πράσινου κόσμου», σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εμφανείς παντού και για «για να αντιμετωπίσουμε την κρίση θα χρειαστεί θάρρος και από από κοινού προσπάθεια».

Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την απολιγνιτοποίηση, να δημιουργήσουμε πράσινες θέσεις εργασίας, να αναπτύξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» γίνεται και με τη σύμπραξη κράτους με ιδιωτικό τομέα.

«Η Αστυπάλαια του 2021 φωτίζει το αύριο. Τα σχέδια μας για αυτό το όμορφο νησί είναι φιλόδοξα. Θα είναι το μοντέλο ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας που θα μας διδάξει πώς μπορούμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια σε μεγαλύτερη κλίμακα στην Ελλάδα και αλλού» δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι τα πρώτα ηλεκτρικά οχήματα της VW είναι ήδη στο νησί και θα εγκατασταθούν επιπλέον σταθμοί φόρτισης. Επίσης έχει δρομολογηθεί η πλατφόρμα e-astypalaia, καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματα τους με ηλεκτροκίνητα με γενναιόδωρες επιδοτήσεις.

«Αυτό το δυναμικό που βλέπουμε στην Αστυπάλαια με εμπνέει. Να μεταφέρουμε και σε άλλα νησιά και να εφαρμόσουμε το μοντέλο σε μεγαλύτερη κλίμακα. Πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι σε αυτές τις αλλαγές και οι αλλαγές πρέπει να γίνουν ταχύτατα» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού. Ένα χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν ήδη χορηγηθεί 5,5 εκατ. δόσεις σημείωσε και έδωσε συγχαρητήρια στο δήμαρχο του νησιού για το γεγονός ότι στην Αστυπάλαια το 80% των κατοίκων έχει ήδη εμβολιαστεί. «Έχετε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην υπόλοιπη χώρα» τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι η χώρας μας είναι πρωτοπόρος και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Δρα Herbert Diess

Νωρίτερα, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δρα Herbert Diess έγινε ο εξής διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόλις φτάσατε;

Herbert Diess: Ναι, μόλις φτάσαμε πριν από μια ώρα, και είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, τις γεννήτριες diesel. Ήδη ενημερωθήκαμε για το project και τις αλλαγές που θα φέρει. Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ χαρούμενος, καθώς αυτή είναι μια από τις πρώτες περιοχές που επισκέπτομαι μετά το lockdown.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι μεγάλη μας χαρά που βρίσκεστε εδώ. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το γεγονός πως αυτό που ξεκίνησε ως ιδέα τώρα γίνεται πραγματικότητα. Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ στο νησί πριν φτάσετε εδώ και να μιλήσω με τους κατοίκους, οι οποίοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι με το όλο project.

Σίγουρα είναι εξαιρετικά σημαντικό για το νησί αλλά λειτουργεί και ως σύμβολο του τι μπορούμε να κάνουμε για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Εργαζόμαστε από κοινού το κράτος, ο Δήμος, με πρωτοπόρες στον τομέα τους δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε σήμερα εδώ.

Herbert Diess: Και εγώ το ίδιο. Και θυμάμαι πως όταν πρωτογνωριστήκαμε, στα τέλη του 2019, δεν ήμασταν σίγουροι τι ακριβώς έπρεπε να κάνουμε, Δεν γνωρίζαμε ποιο νησί έπρεπε να επιλέξουμε. Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση. Και για εμάς επρόκειτο για ένα project που έπρεπε να κατανοήσουμε, ίσως να αυτοσχεδιάσουμε, αλλά έγινε σπουδαία δουλειά -παρά την πανδημία. Είμαι πολύ ικανοποιημένος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς περπατούσα στο νησί είδα την πρώτη μορφή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τους παλιούς ανεμόμυλους. Και τώρα βλέπουμε τις ΑΠΕ του μέλλοντος: νέες μονάδες ηλιακής και αιολικής ενέργειας που ηλεκτροδοτούν ηλεκτρικά οχήματα. Είναι συναρπαστικό. Και είμαι πολύ χαρούμενος που είστε εδώ.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την παράδοση 12 φορτιστών και οκτώ ηλεκτρικών αυτοκινήτων, δωρεά της Volkswagen, στην Αστυνομία, τη δύναμη του Λιμενικού και την Πολιτική Αεροπορία. Επίσης δωρήθηκε ένα ασθενοφόρο.

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess είχαν συζήτηση με κατοίκους για τα οφέλη από τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα για τους πολίτες και το περιβάλλον και ειδικά για την Αστυπάλαια που γίνεται ένα πρότυπο νησί «πράσινης» ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός και ο κ. Diess πραγματοποίησαν μία σύντομη στάση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr