Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό

0
63

Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις μονάδες υγείας και στο υγειονομικό προσωπικό έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποτέθησή του στην Βουλή στην συζήτηση για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

O Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, το ψηφιακό πιστοποιητικό πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία. «Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο Τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας.

«Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε ο Πρωθυπουργός.

Αναλύοντας επ’ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα για το τι θα συμβεί στους μήνες που θα ακολουθούσαν. Όταν βρεθήκαμε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου είχα επισημάνει ότι αυτό που μοιάζει μακρινό, τα ταξίδια, θα έπρεπε να συζητηθεί για να γίνει πραγματικότητα.

Το πετύχαμε. Για να έχουμε συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά πετύχαμε συμφωνία μέσα σε δύο μήνες. Σήμερα προστέθηκαν δύο χώρες ακόμα Ισπανία και Λιθουανία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν όλες οι χώρες».

«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια».

«Επίσης, η Ελλάδα ήταν μαζί με άλλες εφτά χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση που πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μια μεγάλη οικονομική αντίδραση στην τεράστια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αποτέλεσμα να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε ο Πρωθυπουργός.

«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια». «Επίσης, η Ελλάδα ήταν μαζί με άλλες 7 χώρες της ΕΕ που πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μια μεγάλη οικονομική αντίδραση στην τεράστια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αποτέλεσμα να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό σημειώνοντας πως φέτος τα κονδύλια θα είναι αυξημένα κονδύλια κατά 20% και θα αφορούν σε 300.000 δικαιούχους ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.

Κάνοντας μία αναφορά στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε η κυβέρνηση αναπλήρωσε τους μισθούς των εργαζόμενων σε αναστολή. Μετέφερε πληρωμές και μηδένισε το επαγγελματικό ενοίκιο. Τελικά η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι 0,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω και ελληνικά ομόλογα διεθνή πρωτοφανή εμπιστοσύνη, είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος πανδημίας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί στην αρχή νέας εθνικής συμφωνίας.

«Οι προκλήσεις μέλλοντος δεν αντέχουν αντεγκλήσεις παρελθόντος. Καλώ όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Πέρασε χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων στρεβλών περιστατικών και στοιχείων. Με κινήσεις σαμποτάζ με διαδηλώσεις και αμφισβήτηση ακόμα και των εμβολίων. Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα όταν η χώρα σήμερα ακουμπά τους 100.000 την ημέρα. Έχουν ακόμα τα λόγια για ξεστοκάρισμα εμβολίων ή η υπονόμευση των self test. Όλα αυτά είναι γνωστά όπως είναι γνωστός και ο χλευασμός του ψηφιακού πιστοποιητικού. Οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν οι ΕΕ δήθεν άδειασε την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια έδειξε ποιος είχε δίκαιο. Ποιος είναι ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ο μίζερος από την κερκίδα παρατηρητής», είπε.

«Ας βάλουμε τελεία σε όλα αυτά. Να μείνουν πίσω μας. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το πιστοποιητικό μετά τις καταγγελίες. Αυτό θα είναι μια επιτυχία και ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα αισιόδοξο σύνθημα για νέα δυναμική πορεία της πατρίδας μας. Άλλωστε η παγκόσμια περιπέτεια οδήγησε σε συμπεράσματα που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη που επηρεάζουν την οικονομία. Το κοινό ενδιαφέρον μας να εφοδιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα εμβόλια χώρες που τα χρειάζονται. Δεν είναι τυχαία η κατεύθυνση ισχυρών οικονομιών να επιβληθεί ισχυρός φόρος 15% σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα ακόμα ταμπού που κλονίζεται».

Επιστρέφοντας μέρος των κερδών εκεί που αυτά παράγονται και όχι στην έδρα που επιλέγει μια επιχείρηση. Είναι κάτι δίκαιο που η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα καθώς κάνει πιο ορθολογικό και δίκαιο το παγκόσμιο περιβάλλον, είπε. Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ποτέ και έχουμε τώρα την εφαρμογή μεγάλων αλλαγών. Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Έρχεται δεύτερη στην ΕΕ στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και είναι έτοιμοι να υποβάλλει το σχέδιό της για το επόμενο ΕΣΠΑ. Η πορεία απολιγνιτοποίησης, το σχέδιο για την Αστυπάλαια και η συζήτηση για τον επόμενο κλιματικό νόμο, δείχνουν ότι η πατρίδα μας είναι στην πρώτη γραμμή πράσινης ανάπτυξης. Οι νέες επενδύσεις δείχνουν το μέτρο δυνατοτήτων μας. Οι νέες ψηφιακές συναλλαγές φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας».

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr