Μητσοτάκης: Νέα έξυπνα μέτρα για τη στήριξη των ευάλωτων – Εξετάζεται η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

0
155

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες προανήγγειλε την ανακοίνωση μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας νέων μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι στις αποφάσεις του ΕΣ υπάρχει ρητή αναφορά στην οποία γίνεται λόγος ότι είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εξέταση του ζητήματος της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τόνισε επίσης ότι ως προς τα εθνικά μέτρα στήριξης για την ακρίβεια θα γίνουν ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα. Το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι εισαγόμενο, δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέμβουμε με έξυπνο τρόπο, είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι η παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια αλλά τα μέτρα θα στηρίξουν τους πιο αδύνατους.

«Θα είναι μέτρα που θα καλυπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης επιμένοντας ότι «οι πιο ωφελημένοι θα έιναι οι πιο αδύναμοι», χωρίς πάντως να δώσει λεπτομέρειες για τις επικείμενες ανακοινώσεις.

Σε ότι αφορά την ενέργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στη βούληση να μειωθεί η εξάρτηση από τη Ρωσία «όσο το δυνατόν πιο σύντομα». Δεν μπορεί να μηδενιστεί σε μια στιγμή η προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τόνισε.

Οπως είπε ο πρωθυπουργός συμφωνήθηκε επίσης να μειωθεί συνολικά η εξάρτηση από υδρογονάνθρακες, και αυτό σημαίνει για την Ελλάδα περισσότερη ενέργεια μέσω ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο για να εγκατασταθεί ένα πάρκο ενέργειας και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τόνισε.

Σε ότι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπήρξε ενδιαφέρον για την πρότασή του να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά. Υπάρχει ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων που λέει ότι ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις που θα αξιολογηθούν από την ΕΕ θα εξεταστεί και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το επιχείρημά μας είναι απλό αλλά πειστικό: η αγορά αυτή είναι θύμα κερδοσκοπίας, δεν λειτουργεί με όρους προσφοράς και ζήτησης.

Οπως είπε μάλιστα ο πρωθυπουργός από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η πρότασή του και οι προτάσεις της Επιτροπής η τιμή έχει υποχωρήσει κατά 50%. Ζητήσαμε από την πρόεδρο της Κομισιόν προτάσεις και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας γιατί σήμερα στον τρόπο τιμολόγησης υπάρχει μια βασική στρέβλωση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οι δυνατότητες των κρατικών προϋπολογισμών να απορροφήσουν τις αυξήσεις είναι πεπερασμένες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζεται μια πρόσθετη ευρωπαϊκή παρέμβαση. Δεν μπορώ να πω σίγουρα ότι θα υλοποιηθεί αλλά η συντριπτική πλειονότητα των χωρών φαίνεται να τάσσεται υπέρ της ανάγκης για παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας..

Την οδύνη του για τις εικόνες που βλέπουμε στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι ώστε να φύγουν με ασφάλεια οι άμαχοι από τις εμπόλεμες ζώνες.Η Σύνοδος Κορυφής απασχολήθηκε με το μεταναστευτικό πρόβλημα που είναι τεράστιο καθώς το φαινόμενο φαίνεται να βαίνει με όλο και αυξανόμενη ένταση. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει στις χώρες πρώτης υποδοχής και να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους δεν την είδαμε όταν η χώρα μας αντιμετώπισε προσφυγική κρίση παλαιότερα, θύμισε ο πρωθυπουργός. Οπως είπε πρέπει να αποτελέσει αυτό το έναυσμα για τη συμφωνία της ΕΕ για τα προσφυγικά θέματα.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση, με 2.000 πρόσφυγες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στεκόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν έδειξε ανάλογη στάση, όταν η χώρα μας αντιμετώπιζε την προσφυγική κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr