Μητσοτάκης: «Πρόθεσή μου να εξαντλήσουμε την τετραετία» – OΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

0
38

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, όπου ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Πρόθεσή μου να εξαντλήσουμε την τετραετία»

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να κλείσει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών που ξεκίνησαν μετά τον ανασχηματισμό. «Γιατί η φερόμενη ενίσχυση του Μεγάρου Μαξίμου σημαίνει και εκλογές; Η πρόθεση μου είναι η κυβέρνηση αυτή να εξαντλήσει την τετραετία», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την πανδημία

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει σχετικά καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες. Η πανδημία υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, υποχωρούν οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε πως την Παρασκευή θα γίνει σύσκεψη για να καθοριστεί το σχέδιο για το άνοιγμα της οικονομίας.

«Ουδέποτε η επιτροπή μας εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και δείχνοντας ένα γράφημα είπε πως η επιδημιολογική καμπύλη άρχισε να αυξάνεται στις αρχές Νοεμβρίου και όχι στα μέσα Οκτωβρίου. «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για την ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο απέρριψε την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Γιατί να συζητήσουμε πίσω από κλειστές πόρτες ενώ μπορούμε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή;», διερωτήθηκε.

Για τα εμβόλια

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια. «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει το διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», σημείωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για προμήθεια εμβολίων. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να παραβιάσουμε την Ευρωπαϊκή συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός καθησύχασε για την επάρκεια των δόσεων. «Έχουμε προαγοράσει το διπλάσιο των δόσεων εμβολίων, από αυτό που χρειαζόμαστε, αυτό μπορώ να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό».

«Θα έχουμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου περί τα 4 εκατομμύρια δόσεις, άρα θα μπορέσουμε να εμβολιάσουμε περί τα 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είπε πως «από τον Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα».

Καμία συσχέτιση του τουρισμού με το δεύτερο κύμα

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η πορεία του τουρισμού φέτος θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με πέρυσι. Επιπρόσθετα για ακόμη μια φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

«Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών

Σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα με τους εμβολιασμούς διάφορων κυβερνητικών στελεχών κατά προτεραιότητα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε: «Έγινε εμβολιασμός πολύ περιορισμένων κρατικών αξιωματούχων που έπρεπε να διασφαλίσουν τη συνέχιση του κράτους. Σταματήσαμε εκεί και οι υπόλοιποι θα εμβολιαστούν με τη σειρά τους».

Για τα θέματα της οικονομίας

Εξάλλου ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Ως προς τη λειτουργία της αγοράς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το click away, λειτούργησε ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Επιτροπή θα εισηγηθεί την Παρασκευή το άνοιγμα του λιανεμπορίου: «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας».

«Ξέρω πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία. Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζομένους. Αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε με ταχύτητα και με διάρκεια επεσήμανε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε δώσει πολλά χρήματα και σας λέω πως θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο υπάρξει αυτή η ανάγκη».

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές

Ερωτηθείς για την προσπάθεια της Τουρκίας να θέτει συνεχώς θέματα: Η κυβέρνησή μας επιδίωξε την επανέναρξη του διαλόγου, αλλά μέσα σε προδιαγεγραμμένο πλαίσιο- τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προκλήσεις από την Τουρκία είναι μια διαρκής διαδικασία. Είναι καλύτερα να συζητάμε.

Τι είπε για Εκκλησία και Θεοφάνια

Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Μητσοτάκης: Ξέρω πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι του πολιτισμού

Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: tilegrafimanews.gr