Μητσοτάκης στην Telegraph: Διαμορφώνεται δυναμική για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα

0
209
μητσοτάκης-στην-telegraph-διαμορφώνεται-δυνα

Δυναμική για να επιστρέψει η Βρετανία τα Γλυπτά του Παρθενώνα διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph και έκανε λόγο για μια νέα εποχή όσον αφορά στις επιστροφές κειμηλίων.

«Ο επαναπατρισμός ενός σημαντικού θραύσματος του Παρθενώνα από τη Σικελία στην Αθήνα δείχνει ότι «χτίζεται μομέντουμ» προς τον τελικό επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα (με το Ιταλικό Μουσείο) και αυτού που θα μπορούσε να συμβεί με το Βρετανικό Μουσείο», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι η Ελλάδα «συνθέτει το παζλ» και η συμφωνία που συνήφθη με ένα ιταλικό μουσείο (σ.σ το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο) θα μπορούσε να αποτελέσει προσχέδιο για μια συμφωνία με τη Βρετανία.

Τη Δευτέρα το θραύσμα της Σικελίας, που απεικονίζει πιθανότατα τα κάτω άκρα της Θεάς Αρτέμιδας, θα αποκαλυφθεί στο νέο του «σπίτι» στο Μουσείο της Ακρόπολης στην ελληνική πρωτεύουσα, παίρνοντας τη θέση του σε μια αναπαράσταση πλήρους μεγέθους της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα που γίνεται πιο πλήρης με κάθε κομμάτι που επιστρέφεται.

Με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το αρχαιολογικό μουσείο Antonino Salinas, το έργο – που απεικονίζει είτε την Άρτεμη είτε την Πείθω – θα δανειστεί στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό δύο σημαντικών αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί για άλλα τέσσερα χρόνια, μετά τα οποία η Σικελία σκοπεύει να καταστήσει μόνιμη την επιστροφή υπό την προϋπόθεση έγκρισης από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας.

Το κομμάτι αποκτήθηκε αρχικά από τον Ρόμπερτ Φέιγκαν (Robert Fagan), τον πρώην πρόξενο της Βρετανίας στη Σικελία, και αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο από τη χήρα του το 1820.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά τη σύνθεση του παζλ, περιλαμβάνει πολλά μουσεία, όχι μόνο το Βρετανικό Μουσείο», είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό θραύσμα γιατί είναι αρκετά μεγάλο, είναι μέρος της ζωφόρου που απεικονίζει τους θεούς. Βρίσκεται στη Σικελία για σχεδόν δύο αιώνες και αυτό που είναι σημαντικό είναι η συμφωνία, όχι ως δάνειο, αλλά ως κατάθεση για οκτώ χρόνια με την προοπτική να παραμείνει επ’ αόριστον», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ο Μπόρις Τζόνσον έχει αναφέρει ότι το μέλλον των Γλυπτών αποτελεί θέμα του Βρετανικού Μουσείου, ενώ το μουσείο λέει ότι εμποδίζεται από νόμο του Κοινοβουλίου να τα επιστρέψει.

Όπως υπενθυμίζει η βρετανική εφημερίδα, το Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια νέα προσφορά για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα όταν επισκέφθηκε την Ντάουνινγκ Στριτ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr