Μητσοτάκης: Το Eυρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι μια επιτυχημένη πρωτοβουλία

0
32
μητσοτάκης-το-eυρωπαϊκό-πιστοποιητικ

«Eπιτυχημένη πρωτοβουλία» χαρακτήρισε το Eυρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός μίλησε για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού στην ομιλία του στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των αναπληρωτών και υφυπουργών Εξωτερικών, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας, που διεξάγεται υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτίαδη Βαρβιτσιώτη.

«Το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού είναι μια επιτυχημένη πρωτοβουλία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι ασχοληθήκαμε πολύ με την εκστρατεία εμβολιασμού και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αγορά και διανομή των εμβολίων, είναι ένδειξη αλληλεγγύης και βλέπουμε τα οφέλη της.

Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει προσχωρήσει αρκετά και εμβολιάζονται περίπου 100.000 άνθρωποι την ημέρα. Επίσης, τόνισε ότι όφελος όλων είναι να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή και το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι για το συμφέρον μας, για να μπορεί ο κόσμος να ταξιδεύει στις χώρες μας.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επιστολές από την Κροατία και τη Σλοβενία να ενταχθούν και η MED-7 να γίνει MED-9.

Μιλώντας για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, γιατί είναι μεγάλη η πίεση που ασκείται σε χώρες που είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από απελπισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων.

Ως προς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε στο ξεκίνημα διαλόγου με την Τουρκία που είναι ένας βαθμός αποκλιμάκωσης και απαιτούνται αναλογικά βήματα, με την ανάγκη να υπάρξει από την Τουρκία εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.

Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης απορρίπτοντας την προοπτική λύσης δύο κρατών που αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ για τη Λιβύη τάχτηκε υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων.

Η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7) πραγματοποιείται στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.

Έπειτα από την πρωινή συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες υπουργοί των εφτά κρατών θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr