Μητσοτάκης: Το νέο γραφείο του ΠΟΥ θα αναδείξει την Ελλάδα ως διαμορφωτή πολιτικών υγείας

0
47
μητσοτάκης-το-νέο-γραφείο-του-που-θα-αν

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειακό Διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Hans Kluge, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος υπέγραψε χθες με τον κ. Kluge τη συμφωνία στο Υπουργείο Υγείας.

Το νέο Γραφείο του ΠΟΥ αποτελεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την ποιότητα της περίθαλψης και την ασφάλεια των ασθενών στην Αθήνα και επί της ουσίας είναι «παράσημο» της Ελλάδας για την διαχείριση της πανδημίας. Παράλληλα, με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση αποκτά μια αδιαμεσολάβητη και θεσμική συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του μπορεί να προσφέρει σημαντική τεχνική βοήθεια για την κατάρτιση, την προώθηση και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας (όπως για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, το ΠΦΥ, τα ΣΔΙΤ, και την ποιότητα υπηρεσιών υγείας).

Ο Πρωθυπουργός χαιρέτισε «την πρωτοβουλία για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών» και τόνισε ότι «είναι μια σημαντική συνεισφορά του ΠΟΥ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες».

«Εργαστήκαμε ακούραστα για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, τόσο με προσωπικό όσο και με υποδομές. Ουσιαστικά έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αποτελεί και μόνιμη ενίσχυση για το σύστημα υγείας και μας φέρνει κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, όπως είχαμε δεσμευτεί», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για την αντίδραση της κυβέρνησης στις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι η δέσμευσή μου να στηρίξω το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά ισχύει αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Εύσημα στην Ελλάδα για την εμβολιαστική εκστρατεία

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Mega Eμβολιαστικό Kέντρο «Προμηθέας», το οποίο επισκέφθηκε μαζί με τον Υπουργό Υγείας, και στάθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα «στην αεροπορία, τον στρατό ξηράς, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Προστασία, υπό την ηγεσία του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια».

«Ήταν εκπληκτικό. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς», σημείωσε ο κ. Kluge. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά» τόνισε ο Πρωθυπουργός με αφορμή τις επισημάνσεις του κ. Kluge. «Είναι σημαντικό να το επαναλάβουμε αυτό και ευχαριστώ πολύ που θέτετε το ζήτημα» πρόσθεσε.

Για το θέμα αυτό, ο κ. Kluge έκανε αναφορά στην αυριανή συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο: «Αύριο θα συναντήσω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να τον ευχαριστήσω για το μήνυμά του με το οποίο τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού. Είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα».

Το νέο γραφείο του ΠΟΥ θα αναδείξει την Ελλάδα ως διαμορφωτή πολιτικών υγείας

Μιλώντας για το νέο γραφείο του ΠΟΥ στην Ελλάδα, ο κ. Kluge σημείωσε ότι «θα αναδείξει την Ελλάδα, καθώς θα διαμορφώνονται πολιτικές υγείας που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών και την παροχή φροντίδας σε όλους. Με έχει εντυπωσιάσει η ταχύτητα με την οποία εσείς και ο Υπουργός Κικίλιας τα καταφέρατε. Συνήθως η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια». Εξήγησε, δε, ότι το νέο γραφείο θα αποτελέσει ένα κέντρο καινοτομίας (hub), από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες.

Ηγετικός ρόλος για το ψηφιακό πιστοποιητικό, ιστορική η απαγόρευση του καπνίσματος

Ο κ. Kluge σημείωσε επίσης ότι ο Πρωθυπουργός είχε «ηγετικό ρόλο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το ζήτημα των ψηφιακών πιστοποιητικών» για τα ταξίδια στην εποχή της πανδημίας. Κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, συνεχάρη επισης τον Πρωθυπουργό για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισε απόφαση για την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. O κ. Kluge ανέτρεξε και στο 2014 για να θυμίσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε, πρωτοστάτησε για να εξασφαλιστεί δημοσιονομικός χώρος που θα επέτρεπε για πρώτη φορά τη διαδικασία για την πρόσληψη 3.000 οικογενειακών γιατρών.

Ολόκληρος ο διάλογος ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον κ. Kluge:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ που λάβατε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα για την ποιότητα της φροντίδας και την ασφάλεια των ασθενών. Είναι μια σημαντική συνεισφορά του ΠΟΥ στην προσπάθεια που καταβάλλουμε ώστε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες. Όπως γνωρίζετε, είχαμε πολλή δουλεια να κάνουμε, όπως και όλες οι άλλες χώρες, τον τελευταίο χρόνο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας. Παρά το γεγονός ότι κληρονομήσαμε ένα σύστημα υγείας με σημαντικές αδυναμίες, νομίζω πως τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση της πανδημίας.

Τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ευελπιστώ ότι έχουμε ήδη δει την κορύφωση αυτού του κύματος, το οποίο ωστόσο ασκεί πίεση στο σύστημα υγείας. Θέλω να επισημάνω ότι εργαστήκαμε ακούραστα για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, τόσο με προσωπικό όσο και με υποδομές. Ουσιαστικά έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αποτελεί και μόνιμη ενίσχυση για το σύστημα υγείας και μας φέρνει κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, όπως είχαμε δεσμευτεί.

Αξιοποιήσαμε την πανδημία με στόχο να τονώσουμε την ευαισθητοποίηση των πολιτών για όσα θα πρέπει να συμβούν (στον τομέα της υγείας) μετά την πανδημία: Για το πόσο σημαντικές θα είναι οι ψηφιακές υπηρεσίες υγείας, για την θεμελιώδη αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπου πάντα αντιμετωπίζαμε προβλήματα στην Ελλάδα, όπως γνωρίζετε. Αλλά θα αξιοποιηθούν και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων μας. Ουσιαστικά η πανδημία ανέδειξε τόσο τις δυνάμεις, τις σημαντικότατες δυνάμεις μας -αντλήσαμε αποθέματα ενέργειας που δεν περιμέναμε, που δεν ξέραμε ότι υπήρχαν- αλλά και κάποιες από τις χρόνιες αδυναμίες του συστήματος.

Επομένως, θα ήθελα να επισημάνω η δέσμευσή μου να στηρίξω το Εθνικό Σύστημα Υγείας όχι απλά ισχύει, αλλά ενισχύθηκε από την πανδημία. Ανυπομονούμε να εργαστούμε από κοινού μαζί σας στα θέματα που έχουμε επισημάνει.

Είμαστε πολιτικοί που βασίζονται στα δεδομένα. Όλοι γίναμε τρόπον τινά ειδήμονες στα ζητήματα παροχής υπηρεσιών υγείας. Βεβαίως ο Υπουργός ήταν ήδη ειδικός αλλά και εγώ απέκτησα πολύ περισσότερες γνώσεις στο ζήτημα αυτό. Θα εστιάσω προσωπικά την προσοχή μου στο θέμα αυτό. Θα έχουμε επιπρόσθετους πόρους που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σκοπεύουμε να επενδύσουμε κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές ώστε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους Έλληνες πολίτες, σε όσους διαμένουν ή τυχαίνει να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ και πάλι πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και τις δημόσιες δηλώσεις σας. Είναι χαρά μας να σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα.

Hans Kluge: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που σας συναντώ για άλλη μια φορά. Την προηγούμενη φορά που βρεθήκαμε ήταν στην εκδήλωση θεμελίωσης της Παιδικής Μονάδας Μεταμοσχεύσεων του Ωνασείου (Ωνάσειου Εθνικού Μεταμοσχευτικού Κέντρου). Τότε σας συνεχάρην, και θα ήθελα να το κάνω και πάλι δημόσια, για την ιστορική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Αυτό απαιτεί μεγάλο πολιτικό θάρρος και το πράξατε και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, γιατί το κάπνισμα παραμένει η νούμερο 1 αιτία θανάτου σε όλη την Ευρώπη.

Είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως Περιφερειακού Διευθυντή. Αλλά Πρωθυπουργέ -όπως γνωρίζετε – μπορείτε να με θεωρείτε μεγάλο φίλο της χώρας σας. Ήμασταν μαζί στα δύσκολα στα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν δεν υπήρχε αλληλεγγύη από όλους. Και κατά κάποιον τρόπο εργαστήκαμε σε παρόμοια πρότζεκτ όταν ήσασταν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και υπογράψατε έναν ιστορικό νόμο για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας (ΕΟΠΥΥ) και θυμάμαι πολύ καλά – ήταν νομίζω το 2014 – που από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών δημιουργήσατε δημοσιονομικό χώρο για πρώτη φορά για να προσληφθούν 3.000 οικογενειακοί γιατροί, και πάνω σε αυτό συνεχίζουμε να χτίζουμε. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι τριπλός. Πρώτον, όπως αναφέρατε κ. Πρωθυπουργέ, ένα ιστορικό γεγονός για τον ΠΟΥ και για μένα ως νέου Περιφερειακού Διευθυντή, είναι το άνοιγμα του νέου Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών. Πιστεύω ότι είναι αμοιβαία επωφελές. Πρώτον αποτελεί κέρδος για την Ευρώπη, καθώς γνωρίζουμε ότι παγκοσμίως κάθε χρόνο πεθαίνουν 8 εκατομμύρια άνθρωποι λόγω κακής περίθαλψης. Η Ευρώπη αξίζει ποιοτική περίθαλψη, οι πολίτες την αξίζουν. Αυτό θα αναδείξει την Ελλάδα, καθώς εσείς είστε αυτοί που διαμορφώνετε πολιτικές υγείας που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών και την παροχή φροντίδας σε όλους. Με έχει εντυπωσιάσει η ταχύτητα με την οποία εσείς και ο Υπουργός Κικίλιας τα καταφέρατε. Συνήθως η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνια, αλλά η δική σας κυβέρνηση, εσείς και ο Υπουργός, αναλαμβάνετε δράση και υλοποιείτε. Ουσιαστικά όλα όσα συζητήσαμε στο Ωνάσειο τα εφαρμόζετε.

Εκτιμώ ότι αυτό (το νέο γραφείο) θα αποτελέσει ένα κέντρο καινοτομίας, από το οποίο θα μπορούν να επωφεληθούν και άλλες χώρες αλλά ασφαλώς και η Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς για την ποιότητα της υγείας. Αυτό θέλουν και οι πολίτες: για να εμπιστευτούν τη δημόσια διοίκηση και το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να δουν ποιοτικές υπηρεσίες και στην ψυχική υγεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες μου στον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Κοντοζαμάνη και όλη την ομάδα.

Ο δεύτερος σκοπός της επίσκεψης ήταν η αντίδραση στην πανδημία Covid-19. Συγχαρητήρια για τον ηγετικό σας ρόλο. Επιδείξατε ηγετικό ρόλο και στο πλαίσιο της Ευρώπης, στο ζήτημα των ψηφιακών πιστοποιητικών. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε αυτή την ενοποιημένη διαδικασία. Αναφερθήκατε στην αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ. Συζητήσαμε και αυτό το θέμα, πρόκειται για πολύ μεγάλο ζήτημα, δεν ήταν εύκολο. Αλλά και για τον πυρήνα του οράματος μου -που γνωρίζω πως είναι και δικό σας όραμα- να μην αφήσουμε κανέναν πίσω.

Πήγαμε με τον κ. Κικίλια και σε ένα κέντρο αιτούντων άσυλο και κάναμε μια επιθεώρηση επί τόπου, με απόλυτη διαφάνεια, γεγονός που εκτίμησα ιδιαίτερα. Ξέρω πολύ καλά ότι εφαρμόζετε την πολιτική με στόχο να μην μείνει κανένα παιδί πίσω, κανένας ασυνόδευτος ανήλικος. Και αυτό θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για πολλές χώρες όπου μιλούν για αλληλεγγύη αλλά δεν την επιδεικνύουν πάντα στην πράξη. Συγχαρητήρια για αυτό.

Και, φυσικά, στο μέτωπο των ψηφιακών υπηρεσιών. Μιλήσαμε με τους πολίτες. Μόλις επιστρέψαμε από το Mega Εμβολιαστικό Kέντρο «Προμηθέας». Μιλήσαμε αυθόρμητα, χωρίς να το έχουμε προσχεδιάσει, με πολλούς ανθρώπους. Ήταν πολύ εντυπωσιακό. Η διακλαδικότητα, με την αεροπορία, τον στρατό, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Προστασία, υπό την ηγεσία του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια. Ήταν εκπληκτικό. Και αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Θα πρέπει όντως να εντείνουμε τους εμβολιασμούς και να πιστέψουμε σε αυτούς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι πολύ χαρούμενος που το τονίσατε και θα πρέπει να το επαναλάβουμε: Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Και οι επισημάνσεις σας για το εμβόλιο της AstraZeneca, είναι σημαντικό να πούμε ξανά πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Και τα οφέλη υπερτερούν κατά πάρα-πάρα πολύ ενδεχόμενους κινδύνους. Είναι σημαντικό να το επαναλάβουμε αυτό και σας ευχαριστώ που θέτετε το ζήτημα.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr