Ν. Φίλης: Να μην κατατεθεί το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο

0
167

Φίλης: Να μην κατατεθεί το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, προκειμένου να επέλθει ηρεμία στην εκπαίδευση, ζητά με δήλωσή του ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ…

Νίκος Φίλης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οξύνει το κλίμα και δημιουργεί μόνη της το έδαφος για νέες αντιδράσεις. Αφού επισημαίνει ότι, ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας, απαιτούνται «πρωτοβουλίες που θα εμπνέουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και όχι το διχασμό. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και όχι στο “1969”», προσθέτει: «Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να νομοθετεί δραστική περικοπή εισακτέων, κλείσιμο πανεπιστημίων, ίδρυση αστυνομίας στα πανεπιστήμια και να περιμένει ότι δεν θα υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις». Καλεί την κυβέρνηση «ως βήμα ευθύνης, να περιοριστεί στα απαραίτητα για την πανδημία μέτρα επείγοντος χαρακτήρα και να πάψει να αντιμετωπίζει τη συγκυρία ως ευκαιρία και τους εκπαιδευτικούς και τη νεολαία ως “εσωτερικό εχθρό”».

Όσον αφορά την φύλαξη των πανεπιστημίων ζητά να γίνει δεκτή η πρόταση των πρυτάνεων και των Συγκλήτων, σημειώνοντας ότι «με τα ιδρύματα κλειστά δεν αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Ανάλογη είναι η πρακτική σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες από την Οξφόρδη μέχρι το Χούμπολτ και τη Σορβόνη». Δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διαλέξει άλλο δρόμο, αναφέρει ο κ. Φίλης και εξηγεί: «Μετά τις πρωτοφανείς σε μέγεθος διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, που ακύρωσαν στο δρόμο τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, εξαγγέλλονται σήμερα διώξεις εναντίον των χιλιάδων νέων και εκπαιδευτικών που συμμετείχαν σε αυτές. Είναι σαφές ότι χαράζοντας τέτοιο δρόμο, η απάντηση θα είναι η κλιμάκωση του αγώνα». Καταλήγει δε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης παίρνει την πρωτοβουλία να προτείνει “νομοθετικό μορατόριουμ”, τουλάχιστον στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας. Ως πρώτο βήμα, ζητάμε (για πολλοστή φορά από τον περασμένο Μάρτιο) άμεση σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με τη συμμετοχή λοιμωξιολόγων, με αποκλειστικό θέμα την υγειονομική θωράκιση στο χώρο της εκπαίδευσης, ώστε επιτέλους τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια. Έστω και τώρα, έστω και αργά, ας δείξει η κυβέρνηση ότι σέβεται θεσμούς και Κοινοβούλιο».

Πηγή: tilegrafimanews.gr