Ν. Ηλιόπουλος: Η Ελλάδα να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να παίξει ενεργητικό διπλωματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης

0
128
ν-ηλιόπουλος-η-ελλάδα-να-υπερασπιστεί

Ηλιόπουλος: Την «ξεκάθαρη καταδίκη» της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5».

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι μια σκληρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και πως «η Ελλάδα, για όλους τους λόγους του κόσμου, πρέπει να είναι ενάντια σε οποιαδήποτε αναθεωρητική λογική αναφορικά με το διεθνές δίκαιο, ενάντια σε οποιαδήποτε αντίληψη θέτει ζήτημα αλλαγής συνόρων». Σημείωσε ότι «η απαίτηση για κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία πρέπει να είναι ξεκάθαρη, δεν γίνεται μία χώρα που παραβιάζει με αυτόν τον τρόπο το διεθνές δίκαιο να μην έχει συνέπειες», όπως ξεκάθαρη, είπε, πρέπει να είναι επίσης η απόλυτη στήριξή μας στους πρόσφυγες. «Είναι και αυτό στοιχείο του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το διεθνές δίκαιο δεν μιλάει για κανονικούς ή μη κανονικούς πρόσφυγες, όπως ανακάλυψε ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση του οποίου είναι εκτεθειμένη σε πολύ σοβαρές καταγγελίες για παραβίαση του διεθνούς δικαίου στα νερά του Αιγαίου».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλα αυτά, όμως, δεν μπορούν να σημαίνουν εμπλοκή της χώρας, με οποιοδήποτε τρόπο, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», «είτε αυτό σημαίνει αποστολή στρατιωτικού υλικού, όπως έκανε η κυβέρνηση, είτε σημαίνει αποστολή Ελλήνων στρατιωτών, ένα ενδεχόμενο που άνοιξε χθες ο κ. Οικονόμου». Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη όχι μόνο για την ουσία της απόφασης να στείλει η Ελλάδα στρατιωτικό υλικό αλλά και«για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε θεσμικά αυτήν τη διαδικασία, χωρίς καν δηλαδή να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ». «Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί αυτήν τη στιγμή με επικίνδυνο τρόπο για την ασφάλεια της χώρας», συμπλήρωσε.

«Το δεύτερο που θα έπρεπε να κάνει σήμερα η ΝΔ, αλλά δεν έχουμε καμία ελπίδα ότι θα συμβεί, είναι να ζητήσει ένα τεράστιο συγγνώμη για τη στάση της στη Συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε ο κ. Ηλιόπουλος και υπογράμμισε: «Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κλείσει μια ανοιχτή πληγή που κατανάλωνε δυσανάλογο διπλωματικό κεφάλαιο για τη χώρα, με έναν τρόπο που ταυτόχρονα εξασφάλιζε την ειρήνη και τη συνεργασία δύο χωρών και περιόριζε την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, η ΝΔ ήταν στο δρόμο κατά της συμφωνίας αυτής και συναντήθηκε εκεί με τα πιο ακραία στοιχεία». Σχολίασε πως «όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέλασε Ρώσους διπλωμάτες, καθώς υπήρχαν στοιχεία για την ενεργό εμπλοκή τους σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η ΝΔ κατήγγειλε τότε αυτή την κίνηση» και πως «σήμερα, χρησιμοποιώντας μικροκομματικά την ουκρανική κρίση, η ΝΔ προσπαθεί να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως φιλορωσική πολιτική δύναμη».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «κυβέρνηση αδιευκρίνιστης ευθύνης», υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την κρίση στην Ουκρανία για να κρύψει τις δικές του ευθύνες για τα ζητήματα της ακρίβειας, ωστόσο όλοι ξέρουμε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος ήρθαν στους πολίτες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή». Σημείωσε, ακόμη, ότι «ήδη υπάρχει μια γενιά στην Ελλάδα που έμαθε να συγκροτεί τη ζωή της έχοντας συνεχώς ως σημείο αναφοράς τη λέξη “κρίση” σε τέτοιο βαθμό, πλέον, που αυτός ο όρος αντί να σημαίνει κάτι έκτακτο αποκτά τον χαρακτήρα μιας αρνητικής κανονικότητας».

Ο κ. Ηλιόπουλος εκτίμησε ότι «η φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ανεπίστρεπτη», τονίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οφείλει όχι απλά να περιγράψει τη σημερινή αρνητική πραγματικότητα αλλά να περιγράψει και τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς». Ανέφερε ότι «αυτός ο διαφορετικός δρόμος περιλαμβάνει και τα ζητήματα διεθνών σχέσεων» και πως «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι απλά ένα φυλάκιο του ΝΑΤΟ σε μια τυφλή σύγκρουση με την Ανατολή, σε μία Ευρώπη που είναι έτοιμη να πιάσει φωτιά. Η Ελλάδα πρέπει να παίξει έναν διπλωματικό ρόλο υπέρ της ειρήνης».

Ν.Λ.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr