ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2023- ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, VOUCHERS, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ!

0
9

ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2023– ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, VOUCHERS, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), ΟΑΕΕ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ! ΟΠΕΚΕΠΕ (opekepe.gr) ΠΛΗΡΩΜΕΣ! – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

ΝΕWS: Με το «κύμα» ακρίβειας να παραμένει στην αγορά και τις ανατιμήσεις να «εξαφανίζουν» το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, η κυβέρνηση καλείται να βρει λύσεις και σε επίρρωσιν αυτού, προωθεί έξι μέτρα στήριξης που αφορούν νέους, οικογένειες, συνταξιούχους και εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Επίδομα αλληλεγγύης

Η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί σε περίπου 2,3 εκατομμύρια κοινωνικά ευάλωτους πολίτες και συγκεκριμένα, τους δικαιούχους του επιδόματος ΟΠΕΚΑ, οι οποίοι θα πάρουν μιάμιση δόση επιπλέον. Δηλαδή για τον Δεκέμβριο μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει από 280 ευρώ έως 700 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ θα λάβουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι είτε δεν έχουν προσωπική διαφορά, είτε αυτή βρίσκεται κάτω των 10 ευρώ και το άθροισμα των κύριων συντάξεών τους είναι έως 700 ευρώ. Επίσης, οι ίδιοι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους.

Οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος, το οποίο από τον Δεκέμβριο αυξάνεται κατά 8%. Τέλος, 225.000 δικαιούχοι του επιδομάτων ΑμεΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Youth Pass

Μέχρι τη 10η Δεκεμβρίου, αναμένεται να καταβληθεί σε περίπου 200.000 νέους δικαιούχους το επίδομα των 150 ευρώ. Η αίτηση υποβάλλεται μόνο μία φορά και αφορά νέους ηλικίας 18 και 19 ετών, το οποίο συμπλήρωσαν μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2024 2022 και 31ης Δεκεμβρίου 2022. Το Youth Pass αποκτά μέτρο μόνιμου χαρακτήρα και από το 2024, ενώ, οι αιτήσεις θα γίνονται κάθε χρόνο από την 1η Απριλίου έως τη 15η Μαΐου.

Αύξηση στις συντάξεις

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυξάνονται οι συντάξεις στο 2,95% από 3,1% της αρχικής εκτίμησης. Για περίπου 1,8 εκατ. συνταξιούχους, οι αυξήσεις θα φανούν στην τσέπη με το μεικτό κέρδος να κυμαίνεται από 150 ευρώ για τις χαμηλές και έως 828 για τις υψηλές άνω των 2.300 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Οι συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση, θα λάβουν εφάπαξ το επίδομα αναλογικά 100 ευρώ, 150 ευρώ και 200 ευρώ, τα οποία αναμένεται να καταβληθούν από την 11η έως την 22α Δεκεμβρίου.

Αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων

Πάνω από 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν στη μισθοδοσία του Ιανουαρίου, η οποία ωστόσο πληρώνεται τον Δεκέμβριο, αυξήσεις έπειτα από δεκατέσσερα χρόνια. Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση ύψους 70 ευρώ, ενώ, περαιτέρω μισθολογική ενίσχυση θα έχουν όσοι κατέχουν θέση ευθύνης κι όσοι έχουν παιδιά.

Επίδομα θέρμανσης

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει την 8η Δεκεμβρίου και η πρώτη πληρωμή της προκαταβολής της τάξης από 100 ευρώ έως 1.000 ευρώ αναμένεται την 22α του ίδιου μήνα.

Όσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος την περυσινή περίοδο, θα λάβουν ως προκαταβολή το σύνολο του επιδόματος που τούς καταβλήθηκε. Όσοι πέρυσι έλαβαν διπλάσιο επίδομα επειδή «γύρισαν» την πλάτη σε φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του επιδόματος που τους είχε καταβληθεί. Οι δικαιούχοι πρέπει να κάνουν τις αγορές τους από την 1η Οκτωβρίου 2023 έως και την 31η Μαρτίου 2024.

ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2023- ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, VOUCHERS, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΦΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΝΣΤΟΛΩΝ! ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΛΗΡΩΜΕΣ! – Δελτίο αγροτών!

Πληρωμές στο ακέραιο για τους Ευρωπαίους αγρότες, ήδη 1,2 δισ. θα είχαν λάβει οι Έλληνες με ΟΠΕΚΕΠΕ Ιταλίας

Για παράδειγµα οι Ιταλοί πληρώθηκαν µαζί και τις συνδεδεµένες (πέρα από βασική αναδιανεµητική, eco-schemes), στη Γαλλία όλοι οι κτηνοτρόφοι έλαβαν τα δικά τα ζωικά πριµ µαζί µε τη βασική και στην Ιρλανδία είχαν ενηµερωθεί γραπτώς από το υπουργείο Γεωργίας για τις ηµεροµηνίες που θα λάβουν τα ποσά από τον περασµένο Μάρτιο. Αντίθετα στη Γερµανία, µοιάζουν τα πράγµατα χειρότερα όπου τα περισσότερα οµοσπονδιακά κρατίδια δεν θα πληρώσουν προκαταβολές, δροµολογώντας µία µαζική πληρωµή το ∆εκέµβριο, µε την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως δεν προλάβαινε, λόγω της αργοπορίας στην έγκριση του στρατηγικού σχεδίου.

Με βάση πάντως τα δεδοµένα από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ιρλανδία που παρουσιάζει η Agrenda, η Ελλάδα είχε το δικαίωµα αλλά δεν πλήρωσε προκαταβολές ύψους 70% στα εξής καθεστώτα:

  • Αναδιανεµητική ενίσχυση: 174 εκατ. ευρώ (121 εκατ. ευρώ προκαταβολή)
  • Eco-schemes: 425 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ προκαταβολή).
  • Συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών: 28 εκατ. ευρώ (20 εκατ. ευρώ προκαταβολή).
  • Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Το συνολικό ποσό εδώ είναι 245 εκατ. ευρώ. Κάποιες χώρες πλήρωσαν ορισµένα καθεστώτα, δηλαδή η Γαλλία φρόντισε να πάρουν χρήµατα από τον Οκτώβριο οι κτηνοτρόφοι και η Ιταλία αντιµετώπισε µε την ίδια φροντίδα τους παραγωγούς σκληρού σίτου, βιοµηχανικής ντοµάτας, ελαιολάδου κ.α.
  • Εξισωτική αποζηµίωση (µέτρο ΠΑΑ): 255 εκατ. ευρώ. Εδώ µπορούσε να πληρώσει το 85% του ποσού προκαταβολή, δηλαδή 216 εκατ. ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!! ΜΠΛΑΚ ΦΡΑΝΤΕΙ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, PUBLIC!!!

Αντ’ αυτού, σημειώνει η ιστοσελίδα agronews.gr, η πληρωµή «έγραψε» 488 εκατ. ευρώ µόνο για τη βασική ενίσχυση. Μάλιστα από αυτήν την προκαταβολή έλειπε και το 70% ενός ποσού ύψους 88 εκατ. ευρώ, για το οποίο ακόµη και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης έχει ζητήσει εξηγήσεις.

Συγκεκριµένα για την πληρωµή της προκαταβολής ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε:

«Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκ ευρώ έναντι 1.068 εκ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκ. ευρώ έχει µεταφερθεί στην αναδιανεµητική ενίσχυση (178 εκ. ευρώ), τις νέες συνδεµένες ενισχύσεις και τα τοµεακά προγράµµατα και θα καταβληθεί αργότερα. Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισµός της πληρωµής µε βάσει τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2023, εκκίνησε από τα 741.813.749 ευρώ, το 70% των οποίων αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ. Τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται από τους δικαιούχους, ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειµένου να είναι επιλέξιµες προς ενίσχυση, επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεµηθεί Εθνικό Απόθεµα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε την βασικότερη αιτία δέσµευσης των δικαιούχου αυτών, την µη πληρωµή τους και εν τέλει την αποµείωση του συνολικού ποσού της πληρωµής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ.

Στο παραπάνω ποσό των 14,5 εκατ. πρέπει να συνυπολογισθούν αθροιστικά 16,7 εκατ. ευρώ επί πλέον αποµείωσης λόγω ευρηµάτων που πηγάζουν από το κανονιστικό δίκαιο (π.χ. δικαιώµατα κάτω των 150 ευρώ που δεν καταβάλλονται) και άλλα ευρήµατα […]».

ΓΑΛΛΙΑ

Ανά εβδοµάδα θα πληρώνονται οι φάκελοι αγροτών υπό έλεγχο

Στη Γαλλία, οι αγρότες πληρώθηκαν στις 16 Οκτωβρίου συνολικό ποσό άµεσων ενισχύσεων ύψους 3,6 δις ευρώ, στις οποίες περιελήφθησαν προκαταβολές για τη βασική ενίσχυση, την αναδιανεµητική, τα eco-schemes και την συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών. Επιπλέον πληρώθηκαν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις βοοειδών και αιγοπροβάτων όπως και η εξισωτική αποζηµίωση. Για όλα τα καθεστώτα η προκαταβολή ήταν στο 70% του ποσού και για την εξισωτική το 85%. Η εξόφληση αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας θα πληρωθεί στα µέσα του ∆εκεµβρίου. «Για να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες αυτού του πρώτου έτους εφαρµογής, η συχνότητα των πληρωµών θα αυξηθεί κατ’ εξαίρεση, µε εβδοµαδιαία πληρωµή, αντί κάθε δύο εβδοµάδες τα προηγούµενα έτη. Αυτή η συχνότητα θα καταστήσει δυνατή την ταχεία πληρωµή των φακέλων των αγροτών που δεν έχουν ακόµη πληρωθεί έως τις 19 Οκτωβρίου», αναφέρει τέλος η σχετική ενηµέρωση.

ΙΤΑΛΙΑ

Πιστώθηκαν όλα τα καθεστώτα µαζί και αγροπεριβαλλοντικά

Στην Ιταλία οι αγρότες πληρώθηκαν συνολικά 2,4 δις ευρώ για τα καθεστώτα βασικής ενίσχυσης, αναδιανεµητικής, eco-schemes τις συνδεδεµένες (σκληρό σιτάρι, σόγια, ρύζι, βιοµηχανική ντοµάτα, ζαχαρότευτλα, ελαιούχοι σπόροι, εσπεριδοειδή, ελαιόλαδο και πρωτεϊνούχες ζωοτροφές-όσπρια) και µέτρα του ΠΑΑ (Βιολογική Γεωργία, Ολοκληρωµένη ∆ιαχείριση, Εξισωτική Αποζηµίωση). Συνολικά το 1,7 δις ευρώ
ήταν για τις άµεσες ενισχύσεις και τα υπόλοιπα για
τα προγράµµατα. Έως τον Ιούλιο θα πληρωθούν 7 δις ευρώ οι Ιταλοί αγρότες. «Μια µοναδική συνολική εικόνα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που καθιστά την Ιταλία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που παρέχει επιδοτήσεις για όλες τις παρεµβάσεις που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ ξεκινώντας από την πρώτη διαθέσιµη ηµέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας στο σχετικό απολογιστικό. Το σύστηµα ελέγχου των Ιταλών ξεκίνησε να λειτουργεί προ εξαµήνου γι’ αυτό το λόγο κατέστη δυνατό να γίνουν όλες αυτές οι πληρωµές.

ΙΡΛΑΝ∆ΙΑ

Οι αγρότες γνώριζαν γραπτώς το πότε και τι λεφτά θα πάρουν

Στην Ιρλανδία οι πληρωµές έχουν πραγµατοποιηθεί ήδη σε τρεις φάσεις: Στις 17 Οκτωβρίου πληρώθηκε η προκαταβολή της εξισωτικής αποζηµίωσης ύψους 179 εκατ. ευρώ.  Στις 24 Οκτωβρίου 103.764 Ιρλανδοί αγρότες πληρώθηκαν προκαταβολή βασικής ενίσχυσης και αναδιανεµητικής συνολικού ύψους 452 εκατ. ευρώ. Η πληρωµή αυτή αφορούσε το 90% όσων έκαναν αίτηση ενίσχυσης. Στις 3 Νοεµβρίου 106.137 αγρότες πληρώθηκαν προκαταβολή 184 εκατ. ευρώ από τα eco-schemes. Σηµειώνεται εδώ πως στην Ιρλανδία οι πληρωµές των eco-schemes είναι αρκετά απλοποιηµένες µε το υπουργείο να έχει προβλέψει διάφορες εύκολες δράσεις οι οποίες όλες τελικώς πληρώνουν 6,7 ευρώ το στρέµµα.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως οι Ιρλανδοί αγρότες έλαβαν γραπτή ενηµέρωση από το υπουργείο και τον οργανισµό πληρωµών τον περασµένο Μάρτιο και Σεπτέµβριο για το ακριβές χρονοδιάγραµµα πληρωµών που θα τηρηθεί -και το οποίο τηρήθηκε.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Σταδιακά έως τις 30 Νοεµβρίου  προκαταβολές όλων των άµεσων

Στην Ισπανία είναι ζήτηµα των αυτόνοµων περιφερειών για το τι και πότε θα πληρώσουν στους αγρότες. Όπως και να έχει, ανάλογα την περιφέρεια πληρώθηκαν οι αγρότες βασική ενίσχυση, αναδιανεµητική και συµπληρωµατική ενίσχυση νεαρών αγροτών. Παράλληλα πληρώθηκαν και τα eco-schemes και συνδεδεµένες ενισχύσεις µε εξαίρεση την ειδική βάµβακος και το πριµ για τους παχυνόµενους µόσχους. Συνολικά 1,3 δις ευρώ προκαταβολών από τα συνολικά 2,5 δις ευρώ είναι το πρώτο πακέτο των πληρωµών
που είναι προγραµµατισµένο να λάβουν οι Ισπανοί.
Οι προκαταβολές ξεκίνησαν από τις 16 Οκτωβρίου συνεχίζουν έως τις 30 Νοεµβρίου. Μετά από αυτήν την ηµεροµηνία, οι αυτόνοµες περιφέρειες θα υποχρεωθούν να πραγµατοποιήσουν τις υπόλοιπες άµεσες πληρωµές για την ΚΑΠ 2023 από την 1η ∆εκεµβρίου. Συνολικά, 4,875 δις ευρώ εκταµιεύονται ως άµεση ενίσχυση πριν από την τελική προθεσµία πληρωµής, η οποία είναι η 30η Ιουνίου 2024.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Χωρίς ενδιάµεσες δόσεις, όλα τα χρήµατα θα µπουν ∆εκέµβριο

Παραδόξως στη Γερµανία, η πορεία των πληρωµών των αγροτών είναι σε χειρότερο επίπεδο ακόµη και από τη χώρα µας. Σύµφωνα µε τα γερµανικά µέσα τα περισσότερα κρατίδια της χώρας δεν θα πληρώσουν προκαταβολές και µετακινούν τις πληρωµές προς την τελευταία εβδοµάδα του ∆εκεµβρίου, και είναι ενδεικτικό πως έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις για το ζήτηµα αυτό. Τα κρατικά υπουργεία Γεωργίας παρέχουν ουσιαστικά δύο δικαιολογίες για την καθυστέρηση:

Από τη µία πλευρά, η πολύ καθυστερηµένη συµφωνία για το εθνικό στρατηγικό σχέδιο σήµαινε ότι οι αρµόδιες αρχές είχαν πολύ λίγο χρόνο για να προγραµµατίσουν τις απαραίτητες προσαρµογές στα πληροφοριακά συστήµατα. Από την άλλη πλευρά, σύµφωνα µε αρκετά κρατίδια, η οµοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θέλει
να καλύψει τους τόκους που θα προέκυπταν για µια προκαταβολή. Συγκεκριµένα οι τόκοι υπολογίζονται σε µισό εκατοµµύριο ευρώ ηµερησίως.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΩΣ ΑΥΡΙΟ – ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ ΔΥΠΑ! ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ!! ΚΑΙ ΜΕΤΑ … BLACK FRIDAY 2023 ΓΕΡΜΑΝΟΣ, PUBLIC!!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!! ΜΠΛΑΚ ΦΡΑΝΤΕΙ ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, PUBLIC!!!


Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr