Nέα ιστοσελίδα στο πλευρό των διαβητικών και των οικογενειών τους

0
67

Διαβητικοί: Μια νέα ενημερωτική σελίδα για το σακχαρώδη διαβήτη φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πάσχοντες αλλά και τις οικογένειες τους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους…

και την καθημερινότητα τους. Δημιουργήθηκε από τον Βασίλη Τσιατσιάμη που ανακάλυψε ότι είναι διαβητικός πριν από 21 χρόνια και συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς ότι μόνο με εξωστρέφεια θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πάθηση του. Η πρώτη του προσπάθεια να προσεγγίσει τα άτομα που περνούν το ίδιο με εκείνον και να τους «μιλήσει» ήταν η ομάδα «Τρέχουμε για τον Διαβήτη».

«Αρχικά, με τη στάση μου, μιλώντας πολύ για τον διαβήτη ένιωσα να απενοχοποιούμαι και η αλήθεια είναι πως κατάφερα και να ρυθμιστώ καλύτερα. Πάντα σκεφτόμουν όμως ότι αυτό που χρειάζεται είναι η ενημέρωση τόσο των διαβητικών όσο και του περιβάλλοντός τους και του ευρύτερου κοινού», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Τσιατσιάμης και εξηγεί ότι το odiavitismou.gr είναι ένας «κόμβος ενημέρωσης για ασθενείς, συγγενείς και φίλους τους, ανθρώπους με αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη, όσους βρίσκονται σε προδιαβητική κατάσταση, γονείς με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη καθώς και γυναίκες με διαβήτη κύησης».

Μέσα από ανάδειξη των τελευταίων επιστημονικών εξελίξεων, μελετών που διεισδύουν σε γνωστές ή άγνωστες πτυχές του διαβήτη και των θεραπευτικών προσεγγίσεων, άρθρων και συνεντεύξεων εξειδικευμένων γιατρών και επαγγελματιών υγείας, το odiavitismou.gr επιχειρεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό. Παράλληλα, περιλαμβάνει νεότερα δεδομένα και συμβουλές για άσκηση και διατροφή, δύο τομείς που πρέπει να είναι σε αρμονία για την καθημερινότητα ενός διαβητικού. Εκτός της ενημέρωσης, σκοπός της ιστοσελίδας είναι και η αφύπνιση του κοινού, ασθενών και μη, σε σχέση με το διαβήτη, μέσα από καμπάνιες ευαισθητοποίησης και στοχευμένες δράσεις όπως αυτές του «Τρέχουμε για τον Διαβήτη».

Η πανδημία έχει αλλάξει πολύ τη ζωή των διαβητικών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις, όπως λέει ο Βασίλης Τσιατσιάμης έχουν καταστήσει τη ζωή τους ακόμα πιο περίπλοκη.

«Σκεφτείτε να είσαι διαβητικός, ευπαθής ομάδα δηλαδή και να πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου εν μέσω πανδημίας σε κάποιο νοσοκομείο σχετικά με την αγωγή σου. Προφανώς και υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας, στις μεγαλύτερες ηλικίες όμως τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Μάλλον η απόφαση θα είναι να μείνει πιο πίσω η επαφή με τον γιατρό άρα και η εξέλιξη της αγωγής κι όλο αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά.

Φως στο σκοτεινό τούνελ αναμένει να δει με το εμβόλιο κατά της Covid-19, αν και είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σχετικά με την αλλαγή που θα επιφέρει στη ζωή του και θεωρεί ότι και ο ίδιος και όλοι οι πάσχοντες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και αν εμβολιαστούν.

«Από την πρώτη στιγμή παρακολουθώ τις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο και η αλήθεια είναι πως δεν βλέπω την ώρα να έρθει η σειρά μας. Σίγουρα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι τότε αλλά και μετά αν και ο εμβολιασμός θα επιφέρει μία κάποια ελευθερία. Ξέρετε δεν έχει τελειώσει όλο αυτό όσο και να νομίζουμε πως το ξεπεράσαμε. Συγκεκριμένα δημοσιεύσαμε άρθρο του Επίκουρου Καθηγητή Παθολογίας – Διαβήτη Παναγιώτη Χαλβατσιώτη που αναφέρει πως ένας στους τρεις διαβητικούς αν νοσήσει από Covid-19 δεν θα τα καταφέρει. Οπότε ανυπομονησία ναι αλλά και μεγάλη προσοχή».

Φ. Δουλγκέρη

Πηγή: tilegrafimanews.gr