Νέο παραλήρημα Ακάρ: “Προσέξτε να μην επαναληφθεί το 1922”

0
131

Περιεχόμενα

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Σε ένα ακόμη προκλητικό παραλήρημα κατά της Ελλάδας επιδόθηκε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χουριέτ», ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε και πάλι για «ελληνικές παρενοχλήσεις» προς τα τουρκικά αεροσκάφη και… συνέστησε στην Ελλάδα να «μάθει από την ιστορία της».

Το κρεσέντο προκλητικότητας πλαισιώθηκε από το γραφείο από το οποίο έδωσε τη συνέντευξη, το οποίο είναι το γραφείο απ’ όπου – σύμφωνα με τους Τούρκους – δόθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ η εντολή της επίθεσης προς τις ελληνικές δυνάμεις το 1922. Ο Ακάρ απείλησε ξανά για «παρόμοια γεγονότα» ενώ αναφέρθηκε και στο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να έρθουν οι «Κύπριοι αδερφοί» προ τετελεσμένων γεγονότων, δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της Άγκυρας για διεκδίκηση κομματιού από την «πίτα». Στο ίδιο μήκος κύματος προκλητικότητας, σήμερα η Γενί Σαφάκ και η Τουρκιγιέ έχουν πρωτοσέλιδα με τα οποία μιλούν για “εκπαιδεύσεις τρομοκρατών” του PKK στο Λαύριο.

Ευθείες απειλές από τον Ακάρ και «ελληνικές παρενοχλήσεις»

Ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως «αυτό το αρχηγείο δεν τα λέει όλα; Αυτές τις μέρες που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από τη μεγάλη νίκη, λέμε με σαφή τρόπο και ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι, είδατε πόσο επώδυνο ήταν το τίμημα της περιπέτειας που ξεκίνησε πριν από έναν αιώνα. Σας συνιστούμε ανεπιφύλακτα να μάθετε από την ιστορία και να αποφύγετε νέες περιπέτειες που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση».

Συνεχίζοντας το αφήγημα της Τουρκίας για ελληνικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο, υποστήριξε πως «στις 2 Ιουλίου ήρθε αίτημα από τους Αμερικανούς για να πραγματοποιήσουν άσκηση του ΝΑΤΟ. Και ήθελαν τα μαχητικά μας να προστατεύουν τα αεροσκάφη τους.

Τα αιτήματά τους ήταν: 4 F-16, και 1 αεροσκάφος τάνκερ… Είπαμε «ΟΚ» και ξεκίνησαν οι πτήσεις. Και αυτές οι πτήσεις αναφέρθηκαν σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ. Σκεφτείτε ενημερώθηκαν στις 2 Ιουλίου και η δραστηριότητα έγινε στις 22 Αυγούστου. Τότε ήταν που η Ελλάδα άλλαξε την καθορισμένη διαδρομή πτήσης της προς τα νησιά με “μη στρατιωτικό καθεστώς. Θέλει να περάσει την πορεία πάνω από αυτά τα νησιά. Θέλει να φέρει το ΝΑΤΟ εδώ, δηλαδή θέλει να παραβιάσει τη Λωζάννη. Για αυτό, αλλάζουν διαδρομή την τελευταία στιγμή. Μετά έρχονται και κλειδώνουν με ραντάρ τα αεροπλάνα μας για 3 λεπτά ή 5 λεπτά. Όταν ρωτήθηκαν γιατί το κάνατε αυτό, απάντησε, “δεν μας ενημέρωσαν για αυτήν την πτήση. Το αξιολογήσαμε ως “αγνώστου ταυτότητας αεροπλάνο».

Τι εννοείς, αγνώστων στοιχείων, όταν πρόκειται για άσκηση του ΝΑΤΟ, σωστά; Μη αναγνωρισμένο αεροσκάφος; Στις 24 Αυγούστου, είχαμε αεροπλάνα επιφορτισμένα με την εκπαίδευση του ΝΑΤΟ στο Nexus Ace. Ήρθαν εκεί και παρενοχλήθηκαν τα κλείδωσαν με τα ραντάρ για 5 λεπτά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην είναι γνωστό ότι τα αεροπλάνα μας βρίσκονται σε αποστολή του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στο ΝΑΤΟ. Οι αποστολές πτήσεων δημοσιεύονται μήνες νωρίτερα, τηρούνται αρχεία, γράφονται άρθρα. Παρόλα αυτά, στις 22 Αυγούστου και στις 24 Αυγούστου παρενόχλησαν τα αεροσκάφη μας που εκτελούσαν υπηρεσία ΝΑΤΟ, και τα κλείδωσαν στα ραντάρ».

«Λέτε για 3.000 νησιά και έρχεστε κάτω από τη μύτη μας»

Όπως ανέφερε ο Μανώλης Κωστίδης στον ΣΚΑΪ και στην Καθημερινή, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τα περί αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας μάλιστα πως η Ελλάδα λέει πως η Τουρκία είναι επεκτατική αλλά η ίδια βάζει στρατό στα νησιά.

«Λέμε ότι έχετε 3 χιλιάδες νησιά, αλλά παρόλα αυτά έρχεστε κάτω από τη μύτη μας. Στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, διεκδικώντας 10 μίλια εναέριου χώρου παρά τα 6 μίλια χωρικών υδάτων. Είσαι ακριβώς κάτω από τη μύτη μας και λέτε πως εμείς είμαστε επεκτατικοί!».

Διεκδίκηση και μεριδίου από το τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

Φυσικά δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην εύρεση μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. «Είμαστε πραγματικά ειλικρινείς έτσι ώστε το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ένας κοινός χώρος εργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πάντα το ζητούμε αυτό. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε ανταπόκριση. Στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, δεν θα επιτρέψουμε την καταπάτηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας και δεν επιτρέπουμε εδώ ένα τετελεσμένο γεγονός. Εκεί, έγιναν οι υπολογισμοί και το ερευνητικό μας πλοίο αυτή τη στιγμή κάνει εργασίες. Η φρεγάτα μας TCG GEDİZ σας συνοδεύει στην περιοχή Yörükler-1. Η ελπίδα μας είναι να μην κάνουν κανένα λάθος. Όλοι ξέρουν ότι αν κάνουν λάθος, θα ανταποδώσουμε πολλαπλά και όλοι θα έπρεπε να το έχουν καταλάβει».

Αναφερόμενος στους εξοπλισμούς της Ελλάδας ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως «ξεκίνησε ένα μάταιος κόπος εξοπλιστικών στην Ελλάδα. Τα χρήματα του ελληνικού λαού σπαταλούνται σε όπλα και εξοπλισμό που έχουν ολοκληρώσει την ημερομηνία λήξης. Μεταχειρισμένα αεροπλάνα, μεταχειρισμένα τανκς, μεταχειρισμένα πυροβόλα, ό,τι έχουν, η Γαλλία τα πουλάει στην Ελλάδα και βγάζει χρήματα. Δεν θα φτάσετε πουθενά με αυτό όμως. Αν επιχειρείτε με αυτόν τον τρόπο να υπερασπιστείτε την Ελλάδα, αυτό είναι υπερβολικό για άμυνα. Δεν χρειάζεσαι τόσα πολλά όπλα για να αμυνθείς. Αλλά αν αυτό είναι εναντίον της Τουρκίας είναι πολύ λίγο!».

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr