Νέο πρόγραμμα στήριξης νεαρών γυναικών Ρομά φιλοδοξεί να κάνει σημαντικό βήμα για την άρση των ανισοτήτων

0
128

Ρομά: Μια νέα προσπάθεια στο πεδίο της πρόληψης, της προαγωγής της υγείας και της γενικότερης στήριξης των γυναικών Ρομά αποτελεί το νέο έργο του Ινστιτούτου Prolepsis που έχει τίτλο…

«Ενδυνάμωση νεαρών γυναικών Ρομά σε θέματα υγείας, πρόληψης και ανθρώπινων δικαιωμάτων: μια νέα μεθοδολογική προσέγγιση» και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

Στο πλαίσιο του έργου, που θα διαρκέσει έως τις 30-4-2024, θα μελετηθούν με ποσοτική και ποιοτική έρευνα οι ανάγκες και οι αντιλήψεις των γυναικών Ρομά. Συγκεκριμένα, θα διερευνηθούν θέματα που αφορούν στην υγεία και πρόληψη (κάπνισμα, διατροφικές συνήθειες, πρόληψη γυναικολογικών ζητημάτων, εμβολιασμοί), ανθρώπινα δικαιώματα, ενδοοικογενειακή βία, ψυχική υγεία, και κοινωνικό αποκλεισμό.

Επιπλέον, θα αναπτυχθούν εκπαιδευτικά εργαλεία και κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης των γυναικών Ρομά στα συγκεκριμένα θέματα. Στο πλαίσιο του έργου, γυναίκες Ρομά και μη θα συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές δράσεις. Στη συνέχεια, ως «εκπαιδεύτριες» θα μεταφέρουν τις γνώσεις που θα αποκτήσουν σε γυναίκες Ρομά κάτω των 25 ετών, με στόχο να δράσουν πολλαπλασιαστικά και στις κοινότητές τους.

Οι δράσεις του έργου θα υλοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την Ελλάδα (Βόλος, Χαλκίδα, Θήβα, Ζεφύρι, Αγία Βαρβάρα).

Η διαμόρφωση ασφαλούς πλαισίου για τη φοίτηση των μαθητών και μαθητριών Ρομά και η πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας για την επαγγελματική́ κατάρτιση των μελών τής οικογένειας και για την ευρύτερη καλλιέργειά τους, κάτι που τονίστηκε πολλές φορές στην ενημερωτική εκδήλωση.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αλέξανδρος Κόπτσης κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: «Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στη διασφάλιση του δικαιώματος πρόσβασης σε ποιοτική, δωρεάν εκπαίδευση, για το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καθώς και εθνικής, πολιτισμικής ή κοινωνικής ομάδας».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργος Σταμάτης, στον χαιρετισμό του επισήμανε: «Το έργο του Ινστιτούτου Prolepsis είναι μια εξαιρετική παρέμβαση, που συνάδει με τους στόχους της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 η οποία τίθεται σε εφαρμογή υπό το συντονισμό της Γενικής Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων. Η προώθηση της ισότιμης κοινωνικοοικονομικής ένταξης και ενεργού πολιτειότητας των γυναικών Ρομά, όπως και η ευρύτερη ενδυνάμωσή τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την κινητοποίησή τους σε θέματα πρόληψης και προαγωγής υγείας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη νέα στρατηγική στόχευση για την τρέχουσα δεκαετία. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που απαιτεί πολυεπίπεδη παρέμβαση και συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων φορέων αλλά και ενεργό εμπλοκή των οργανώσεων της νεολαίας και γυναικών Ρομά σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο».

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, οι Ρομά αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας. Σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο κατά μία δεκαετία, παρατηρείται αυξημένη επίπτωση μεταδιδόμενων και χρόνιων νοσημάτων, καθώς και υψηλός επιπολασμός παραγόντων κινδύνου χρόνιων νοσημάτων (π.χ. κάπνισμα). Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη για τις γυναίκες Ρομά, οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε θέματα υγείας, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας και περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Το νέο έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Prolepsis και εταίρο το Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής (Ε.Δ.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Μεταξύ άλλων, στοχεύει και στην ενδυνάμωση οργανισμών και φορέων που παρέχουν υπηρεσίες σε πληθυσμούς Ρομά.

«Η διατήρηση και η προαγωγή της υγείας είναι καθοριστικός παράγοντας κοινωνικής ένταξης και προόδου για κάθε νέα γυναίκα, πολλώ δε μάλλον για νέες γυναίκες Ρομά. Κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση μειώνει τις ανισότητες και καταπολεμά τον ρατσισμό. Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη και τις δότριες χώρες του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021, που μας δίνουν την ευκαιρία να προσθέσουμε ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Η συνεργασία μας με το ΕΚΠΑ και με την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, παράλληλα με το ενδιαφέρον του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μας παρέχει εχέγγυο επιτυχίας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.

«Μέσα από αυτό το πρωτοπόρο έργο, νεαρές γυναίκες Ρομά θα μπορέσουν να εκπαιδευθούν σε θέματα ζωτικής σημασίας, που αφορούν στη σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και σε αυτά των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Καλή αρχή!», δήλωσε η διαχειρίστρια προγραμμάτων του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Θεανώ Αγαλόγλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών τους, Κωνσταντίνος Παϊτέρης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι το έργο αυτό, μέσα από τους πολύ σημαντικούς άξονες που εξετάζει, όπως της υγείας και της εκπαίδευσης, θα αναδείξει τα εμπόδια, τη συμμετοχή- ενδυνάμωση των γυναικών Ρομά και την κατάθεση προτάσεων, με στόχο τη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων για την Κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων, που θα οδηγήσουν προς την Κοινωνική Ένταξη».

Η καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Μαργκαρέτα Ματάτσε, η ίδια Ρομά και ακαδημαϊκός που μελετά τον ρατσισμό κατά των Ρομά και πρώην ακτιβίστρια, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρωτοβουλία για την έναρξη του έργου και τόνισε ότι η διασφάλιση της πρόσβασης των Ρομά στην υγεία πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την Ευρώπη, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εθνικές κυβερνήσεις. «Οι Ευρωπαίοι Ρομά έχουν χειρότερους δείκτες στην υγεία, περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και κατώτερης ποιότητας ιατρική περίθαλψη, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το χαμηλό προσδόκιμο ζωής των Ρομά και τα υψηλά ποσοστά πρόωρης θνησιμότητας αποτελούν ορισμένους από τους πιο αξιοσημείωτους δείκτες ανισοτήτων στον τομέα της υγείας», είπε χαρακτηριστικά.

Φ. Δουλγκέρη

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr