Ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά από την έκρηξη τιμών σε πρώτες ύλες, μεταφορές, καύσιμα

0
336
ντόμινο-ανατιμήσεων-στην-αγορά-από-τη

Όλες οι εκτιμήσεις και τα δεδομένα που υπάρχουν όσον αφορά τις τιμές στις πρώτες ύλες, την ενέργεια αλλά και το κόστος μεταφοράς των προϊόντων το επόμενο διάστημα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αναμένεται νέο άλμα των τιμών μέσα στο φθινόπωρο.

Έως τώρα το επιπλέον κόστος απορροφήθηκε στα καταναλωτικά αγαθά, καθώς υπήρχαν ήδη στα ράφια και τις αποθήκες των σούπερ μάρκετ. Αυτό όμως δεν αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς με τις νέες παραγγελίες τα κόστη είναι πολλαπλάσια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, η αύξηση στα μεταφορικά αγγίζει πλέον το 600%. Ενδεικτικό είναι πως ενώ ένα κοντέινερ που ξεκινούσε από την Κίνα με προορισμό την Ελλάδα κόστιζε 1.700 ευρώ, πριν από δύο χρόνια, δηλαδή πριν την πανδημία, σήμερα το κόστος του φτάνει ακόμη και τις 12.000 ευρώ.

Για τρομακτικές ανατιμήσεις το τελευταίο διάστημα στο κόστος μεταφοράς από την Κίνα όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει πενταπλασιαστεί έκανε λόγο ο Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών – Αντιπρόεδρος ΕΒΕΑ Σταύρος Καφούνης. Όπως είπε «είναι αναπόφευκτο όσο κι αν οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να μετακυληστεί στο κόστος των προϊόντων».

«Φωτιά» πήραν και οι τιμές στα οικοδομικά υλικά, εκτοξεύοντας το κόστος κατασκευής. Τον τελευταίο μήνα οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά αγγίζουν το 4,6%, ωστόσο οι τιμές στα επιμέρους υλικά έχουν αυξηθεί πολύ περισσότερο Οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα και στο 75% για την τιμή του σιδήρου.

Το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, της Κομισιόν αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, θέλει μέχρι και την άνοιξη του 2022 οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες να αρχίσουν να εξομαλύνονται. Στα προϊόντα πλην των καυσίμων, δηλαδή στις μεταφορές, τα μέταλλα, τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, η ζήτηση θα ισορροπήσει με την προσφορά, ρίχνοντας τις τιμές.

Σχετικά με το πετρέλαιο, αναμένεται μετά το τέλος του χρόνου οι χώρες του ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν τελικά στην αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση. Κάτι τέτοιο θα αρχίσει να αποκλιμακώνει και τις τιμές των τελικών προϊόντων διύλισης, δηλαδή τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης και τα υπόλοιπα παράγωγα πετρελαίου.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr