Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία της Ευρωζώνης στο επίκεντρο του Eurogroup

0
45
ο-αντίκτυπος-της-πανδημίας-στην-οικον

Η συντονισμένη απάντηση της Ευρωζώνης στις προκλήσεις της πανδημίας της Covid-19, ούτως ώστε τα κράτη – μέλη να μπορέσουν να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα στην τηλεδιάσκεψης του Eurogroup που θα διεξαχθεί, Καθαρά Δευτέρα.

Οι υπουργοί Οικονομιών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν ακόμα με την 9η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, καθώς επίσης και με τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επιμέρους κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις διαρθρωτικές μεταβολές που πιθανώς να έχει ενεργοποιήσει η πανδημία, με βάση σχετικό σημείωμα που έχει συντάξει για λογαριασμό των 19 κρατών – μελών της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προβλέπεται να παρουσιάσουν τα βασικά συμπεράσματα της 9ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, όπου θα καταγράφεται η άμεση και ως προς την σωστή κατεύθυνση παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και θα γίνεται λόγος για τα ορθά μέτρα ως προς την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ζητώντας παράλληλα και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ασχοληθούν επίσης με την προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Εκτός απροόπτου οι Υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τη σταδιακή αντικατάσταση των κρατικών ενισχύσεων στον εταιρικό τομέα με πιο στοχευμένα μέτρα, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στην ΕΕ και την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Όπως είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, ο πρόεδρος του συμβουλίου των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να συνεχίσουν για όσο διάστημα χρειαστεί. Παράλληλα ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να συντονιστούν τα δημοσιονομικά ζητήματα στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, όταν θα ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη στην μετα- πανδημική εποχή τα κράτη – μέλη θα προχωρήσουν σε πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ωστόσο ότι ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.

Την Τρίτη θα συνεδριάσει το Ecofin

Την Τρίτη, 16 Μαρτίου, θα λάβει χώρα και το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin), στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, όπου θα γίνει αποτίμηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης, θα συζητηθούν η τρέχουσα κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων συνολικού ύψους 32 δισ. ευρώ για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, θα αποτελέσει εφαλτήριο για την επίτευξη υψηλής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Δείτε επίσης

Πηγή: tilegrafimanews.gr