«Ο επαναπατρισμός της Διασποράς Ι: O Νέος Κόσμος» από το Megaron Online

0
32

Megaron Online: Με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, το Ergon Ensemble επιστρέφει στο Megaron Online με την πρώτη από μία σειρά συναυλιών που τιτλοφορούνται «Ο επαναπατρισμός της Διασποράς».

Στόχος του Ergon, το οποίο εξειδικεύεται στη μουσική του 20ού και 21ου αιώνα, είναι να συστήσει στο κοινό σύγχρονους συνθέτες ελληνικής καταγωγής ή Έλληνες δημιουργούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Σε αυτό το κοινό εγχείρημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ergon Ensemble, τα μέλη του συνόλου θα ερμηνεύσουν έργα 16 συνθετών και συνθετριών σε 4 συναυλίες, τα προγράμματα των οποίων έχουν διαμορφωθεί με κριτήρια γεωγραφικά και όχι κατά βάση αισθητικά, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε δημιουργίας και το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για τα έργα ακούγοντας τη διαφορετική πρόταση του κάθε δημιουργού.

Στο πρώτο αφιέρωμα («Ο Νέος Κόσμος»), που εστιάζει στις ΗΠΑ και στον Καναδά και μεταδίδεται σε streaming την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στις 20:30 από την ιστοσελίδα και το facebook του Μεγάρου, παρουσιάζονται τρεις συνθέτες, τρεις αισθητικές και έξι έργα. Το κλιμακωτό πρόγραμμα της βραδιάς αρχίζει με δύο ντουέτα του εμβληματικού Χρήστου Χατζή, συνεχίζεται με ένα κουαρτέτο και ένα σεξτέτο του Παναγιώτη Κόκορα και ολοκληρώνεται με ένα σεξτέτο και ένα νονέτο του Χάρρυ Σταφυλάκη. Tη μουσική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Γάλλος μαέστρος Φιλίπ Ωγκέν.

Η συγκεκριμένη συναυλία αποτελεί ένα τρίπτυχο με συνθέσεις τριών διαφορετικών αισθητικών ρευμάτων, οι οποίες θα κινηθούν από την ανθρωπολογική αναζήτηση του «Arctic Dreams I» και του «Atonement» του Χρ. Χατζή μέχρι την écriture du son [γραφική αποτύπωση του ήχου] και την ολοφωνία του Π. Κόκορα, μέσα από τα «Conscious Sound» και «Crama», για να καταλήξουν στις πολυρυθμικές progressive metal συνθέσεις «Unrelent» και «Flows Obsidian» του Χ. Σταφυλάκη. Όλα τα έργα, εκτός από το «Crama», παρουσιάζονται σε πρώτη πανελλήνια ή πρώτη πανευρωπαϊκή εκτέλεση.

Η συναυλία τoυ Εrgon Εnsemble μεταδίδεται σε streaming από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του ΥΠΠΟΑ: https://www.megaron.gr/event/o-epanapatrismos-tis-diasporas-i-o-neos-kosmos-streaming/

https://digitalculture.gov.gr/

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε και από το fb του Μεγάρου: https://www.facebook.com/megaron.gr

Όλες οι αναμεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΜΜΑ με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.

Ν.Μπ.

Πηγή: tilegrafimanews.gr