Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού πιέζει τις τιμές των ομολόγων

0
119
ο-κίνδυνος-του-στασιμοπληθωρισμού-πι

Ομόλογα: Mε το βλέμμα στραμμένο στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία κινούνται σήμερα οι αγορές.

Η εκτίμηση ότι η πολεμική σύγκρουση δεν πρόκειται να λήξει σύντομα καθώς και η νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί γεωπολιτικά στη συνέχεια, προκαλούν σοβαρή ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν κατάφερε να πείσει σήμερα τις αγορές με την παρέμβαση της, με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές να δεχθούν πιέσεις. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σήμερα ότι δεν διακρίνει σημάδια στασιμοπληθωρισμού στην οικονομία και διαβεβαίωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα κινηθεί με τον ρυθμό της FED, της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ η οποία την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων. Η ίδια επανέλαβε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ίδια φάση του οικονομικού τους κύκλου, καθώς η ευρωζώνη είναι επίσης πιο εκτεθειμένη στον πόλεμο ο οποίος διεξάγεται ακριβώς δίπλα από τα σύνορά της.

Στην ελληνική αγορά πάντως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου προσεγγίζει πλέον το 2,7%, του 15ετούς το 2,80% και του 5ετούς το 1,52%.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 6 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,67% από 2,63% την Παρασκευή, έναντι 0,43% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,24% από 2,28% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1044 δολάρια, από το επίπεδο των 1,1059 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή που για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,1038 δολάρια.

X.Z

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr