Ο Ν. Παναγιωτόπουλος για την επιτήρηση και την αστυνόμευση του εναερίου χώρου του FIR Αθηνών

0
134
ο-ν-παναγιωτόπουλος-για-την-επιτήρηση

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις, και εν προκειμένω η Πολεμική Αεροπορία, προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που απορρέουν από τα Εθνικά Σχέδια-Διαταγές, ώστε να επιτηρούν και να αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και Κωνσταντίνος Χήτας με θέμα «Τουρκικό ενδιαφέρον για τη βραχονησίδα Κανδελιούσα με υπερπτήση μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ερωτήματα για την αντιμετώπιση των τουρκικών UAV».

«Για το σκοπό αυτό», πρόσθεσε ο υπουργός, «αναγνωρίζουν όλα τα αεροσκάφη, επανδρωμένα ή μη, που εισέρχονται στον ανωτέρω εναέριο χώρο χωρίς την κατάθεση σχεδίου πτήσεως και άδειας από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας».

«Η Πολεμική Αεροπορία προβαίνει στην αναχαίτιση των ιπταμένων μέσων, όποτε αυτά παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, ούτως ώστε να κατοχυρώνονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, εφαρμόζοντας πιστά τους κανόνες εμπλοκής για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, που έχουν καθοριστεί στο ισχύον Εγχειρίδιο Εθνικών Κανόνων Εμπλοκής», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Επί του παρόντος, δεν υφίστανται εν εξελίξει εξοπλιστικά προγράμματα συστημάτων ηλεκτρονικής εξουδετέρωσης UAV με το Ισραήλ, εντούτοις οι προτάσεις κατασκευής νέων συστημάτων αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και οι αναβαθμίσεις υφιστάμενων αξιολογούνται από τους αρμόδιους φορείς, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα προγραμματίζεται η υλοποίησή τους, βάσει της κείμενης νομοθεσίας και των διατιθέμενων πιστώσεων», κατέληξε, στην απάντησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ι.Ι.

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr