Οι κυρώσεις στη Ρωσία εκτοξεύουν τις τιμές σε πετρέλαιο, ρεύμα, φυσικό αέριο και πρώτες ύλες

0
203
οι-κυρώσεις-στη-ρωσία-εκτοξεύουν-τις-τ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές χονδρεμπορικής του ρεύματος που για αύριο θα εκτοξευτούν στα 426,9 ευρώ η μεγαβατώρα παρουσιάζοντας αύξηση 52,50%.

Πρόκειται για νέο ιστορικό ρεκόρ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αποτέλεσμα του ράλι τιμών που σημειωνόταν σήμερα και στις τιμές του Ολλανδικού hub TTF που έφτασε εντός της ημέρας τα 345 ευρώ η μεγαβατώρα και έκλεισε περίπου στα 240 ευρώ/MW.

Παράλληλα, για ακόμη μία ημέρα, την πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα, συνέχισαν το ανοδικό τους ράλι. Όπως αποδεικνύεται, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα στοιχίσει σημαντικά στο οικονομικό κομμάτι όχι μόνο στη χώρα που δέχεται την εισβολή και στη Ρωσία που την πραγματοποιεί, αλλά σχεδόν σε όλο τον πλανήτη.

Το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της συνεδρίασης στα χρηματιστήρια της Ασίας, κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 147,50 δολαρίων το βαρέλι που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008. Ωστόσο, γύρω στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή έπεσε στα 123,23 δολάρια (αύξηση +4,33% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής), ενώ το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Απριλίου, κυμαινόταν στα 119,05 δολάρια (+2,85%).

Η πιθανότητα κυρώσεων που θα πλήττουν απευθείας τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας αναφέρθηκε και πάλι σήμερα. Όμως, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, υπενθύμισε ότι οι εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία είναι «ουσιαστικής σημασίας» για «την καθημερινότητα των πολιτών» στην Ευρώπη.

«Ο ανεφοδιασμός της Ευρώπης για την παραγωγή ζέστης, ηλεκτρικής ενέργειας, για τις μετακινήσεις και τη βιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλιστεί προς το παρόν με άλλον τρόπο», ανέφερε στη γραπτή δήλωσή του ο Σολτς, απορρίπτοντας την ιδέα των κυρώσεων.

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Στο μεταξύ, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του ολλανδικού TTF, εκτοξεύτηκε νωρίτερα στα 345 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Γύρω στις 18.00 είχε πέσει στα 237,27 ευρώ. Η τιμή έχει 14πλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο.

Η τιμή των μετάλλων που παράγονται στη Ρωσία πλησιάζει επίσης σε ιστορικά ρεκόρ. Το νικέλιο έφτασε τα 48.000 δολάρια γύρω στις 18.00, αύξηση άνω του 60%. Το αλουμίνιο ξεπέρασε για πρώτη φορά σήμερα το όριο των 4.000 τον τόνο (4.073,50 δολάρια), ενώ ο χαλκός και το παλλάδιο κυμαίνονταν στα 10.845 δολάρια ο τόνος και στα 3.442,47 δολάρια η ουγγιά, αντίστοιχα.

Ο χρυσός ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά το πρωί, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 2020 και πλησιάζοντας το απόλυτο ιστορικό ρεκόρ που είχε επιτευχθεί τον ίδιο μήνα

Δείτε επίσης.

Πηγή: tilegrafimanews.gr