Αύξηση Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων Παγκοσμίως το 2023: Ανάκτηση και Αντίκτυποι στην Ελλάδα

Αύξηση Χρηματοοικονομικών Περιουσιακών Στοιχείων Παγκοσμίως το 2023: Ανάκτηση και Αντίκτυποι στην Ελλάδα


Τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών νοικοκυριών σημείωσαν αύξηση 7,4% το 2023, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση στη Δυτική Ευρώπη (εξαιρουμένης της Σουηδίας). Αυτή η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από τα χρεόγραφα και τους μετοχικούς τίτλους, που σημείωσαν αύξηση της τάξης του 23,9%. Αντίθετα, οι τραπεζικές καταθέσεις, που αντιπροσωπεύουν το 53% του χαρτοφυλακίου, μειώθηκαν κατά 1,1%. Οι ασφαλίσεις/συντάξεις επίσης αυξήθηκαν, με ρυθμό 6,8%, αλλά διατηρούν μικρό μερίδιο στο σύνολο.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά των Ελλήνων αποταμιευτών είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς, αντίθετα με την παγκόσμια τάση, οι νέες αποταμιεύσεις αυξήθηκαν κατά 36%, φτάνοντας τα 5,4 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά, 2,2 δισ. ευρώ αποσύρθηκαν από καταθέσεις για να κατευθυνθούν σε χρεόγραφα και μετοχές. Σε πραγματικούς όρους, η αύξηση των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ανέρχεται στο 3,1%, έχοντας την υψηλότερη πραγματική αύξηση στην περιοχή, ακόμα και πιο πάνω από τη Σουηδία.

Σύμφωνα με το Allianz Global Wealth Report 2024, τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία των ιδιωτικών νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 7,6% το 2023, με συνολικό ύψος 239 τρισ. ευρώ. Η ανάπτυξη στα κύρια περιουσιακά στοιχεία υπήρξε ανισομερής, καθώς τα χρεόγραφα και οι μετοχές σημείωσαν αύξηση 11% και οι ασφαλίσεις/συντάξεις 6,2%, ενώ οι τράπεζες παρουσίασαν μία από τις χαμηλότερες αυξήσεις τα τελευταία 20 χρόνια μόλις 4,6%.

Η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε ευρεία ανάκαμψη το 2023, αλλά δύο χώρες, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη, είδαν αρνητική ανάπτυξη. Κυρίως η ανάπτυξη σημειώθηκε στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, με τις ΗΠΑ να καταγράφουν 8,6% και την Κίνα 8,2%. Ωστόσο, οι αναδυόμενες οικονομίες επηρεάστηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό, χάνοντας το προβάδισμα ανάπτυξης σε σχέση με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Το 2023, οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν κατά 19,3% παγκοσμίως, κυρίως λόγω των τραπεζικών καταθέσεων. Οι τράπεζες έλαβαν μόλις 19 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 97,7%, αγγίζοντας 650 δισ. ευρώ σε αποσύρσεις μόνο από τις ΗΠΑ. Οι ομόλογα κέρδισαν δημοτικότητα και οι ασφαλίσεις/συντάξεις παρέμειναν σταθερές.

Η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε υψηλή από τον πληθωρισμό, μειώνοντας τον παγκόσμιο δείκτη χρέους στο 65,4%. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 8,8%, αγγίζοντας τα 182 τρισ. ευρώ, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2021.

Ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ιδιαίτερα επηρεασμένος από την αύξηση επιτοκίων, σημειώνοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, μόλις 1,8%. Στη Δυτική Ευρώπη, καταγράφηκε μείωση 2,2%. Προβλέπεται ότι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή θα επηρεάσουν περαιτέρω την αγορά ακινήτων, με στοιχεία που δείχνουν ότι οι αξίες θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 30 τρισ. ευρώ έως το 2050.

Πηγή: newsbeast.gr