Αύξηση μισθών μέσω κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση προωθεί νέα κίνητρα

Αύξηση μισθών μέσω κλαδικών συμβάσεων η κυβέρνηση προωθεί νέα κίνητρα


Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι θα προωθηθούν απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων. Ο σχεδόν ψηφισμένος νόμος θα υποβληθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να διασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση. Ωστόσο, το υπουργείο δεν δεσμεύεται για μια πλήρη επαναφορά στο καθεστώς που ίσχυε πριν το 2012, ούτε για την άρση όλων των περιορισμών που δυσχεραίνουν την επανεκκίνηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει κίνητρα για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας, προκειμένου να συμμορφωθεί με κοινοτική οδηγία και ταυτόχρονα να προάγει αυξήσεις μισθών σε τομείς της ελληνικής οικονομίας όπου είναι εφικτό. Αναμένεται ότι μέχρι το 2027, ο μέσος μισθός θα έχει ανέβει στα 1.500 ευρώ, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.

Η ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς θα είναι ένα σημαντικό βήμα, με την προθεσμία να είναι έως τον Οκτώβριο. Η συγκεκριμένη οδηγία απαιτεί τουλάχιστον το 80% των εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις που καθορίζουν μισθούς, ενώ σήμερα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 30%.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πραγματοποιηθούν μικρές βελτιώσεις στο καθεστώς συλλογικών συμβάσεων, χωρίς να αλλάξει ο μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα συνεχίσει να ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Πέρα από την κατάργηση ορισμένων περιορισμών που θα διευκολύνουν τη σύναψη κλαδικών συμβάσεων, θα εξεταστεί η μείωση του απαιτούμενου ποσοστού εργοδοτικής εκπροσώπησης (51%) για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, με στόχο την κάλυψη περισσότερων εργαζομένων.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει να βελτιώσει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης, οι οποίες ήταν στάσιμες λόγω των περιορισμών που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, που είχε οδηγήσει στην κατάρρευση των κλαδικών συμβάσεων. Οι πρόσφατες στατιστικές δείχνουν ότι το 2023 υπεγράφησαν ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις και από τις 209 επιχειρησιακές που υπογράφηκαν, μόνο 59 προέβλεπαν αυξήσεις μισθών.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο 2016-2023, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 33%, ενώ οι υψηλότεροι μισθοί παρέμειναν σχεδόν στάσιμοι. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα εξετάσουν την προσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση την παραγωγικότητα διαφόρων κλάδων, την εξέλιξη των μέσων μισθών και την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων.

Πηγή: newsbeast.gr