Αύξηση των εξαγωγών και προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία για το 2025
Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η αύξηση των εξαγωγών για το επόμενο έτος αναμένεται να φτάσει το 4%, ταχύτερα από την αύξηση των εισαγωγών που εκτιμάται στο 3,6%. Οι επιχειρηματίες είναι αισιόδοξοι, καθώς πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί η δυναμική που έχουν οι εξαγωγές τους τελευταίους μήνες, μπορεί να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε προηγουμένως. Ο ρυθμός αύξησης των αγαθών υπολογίζεται σε 3%, με κύριους παράγοντες τη θετική εξωτερική ζήτηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Οι καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών, που επηρεάζονται από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, αναμένεται να συνεισφέρουν 0,7% στο ΑΕΠ, βελτιώνοντας το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κάτω από το 5% του ΑΕΠ για το 2025. Ωστόσο, οι κίνδυνοι που επηρεάζουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις περιλαμβάνουν πιθανές γεωπολιτικές κρίσεις που μπορεί να πλήξουν το διεθνές εμπόριο, την καθυστέρηση στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς και την εκδήλωση ακραίων κλιματικών φαινομένων.
Πλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να ανασυνταχθεί και να μειώσει το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, εστιάζοντας στην παραγωγική της δομή. Σημαντικός παράγοντας είναι το υψηλό επίπεδο εισαγωγών και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης όσον αφορά τη βιομηχανική εξειδίκευση και την εξαγωγική διείσδυση.
Από την ανάλυση των εξαγωγών στους διάφορους κλάδους, παρατηρείται ότι οι εξαγωγές τροφίμων, βιομηχανικών προϊόντων και χημικών παρουσίασαν αύξηση, ενώ η κατηγορία των πετρελαιοειδών σημείωσε μείωση. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εξαγωγών «Εμπιστευτικών Προϊόντων», κάτι που δείχνει τη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας.
Τέλος, όσον αφορά την κατανομή των εξαγωγών, παρατηρείται ότι οι αποστολές προς τις χώρες της ΕΕ έχουν υποχωρήσει, ενώ οι εξαγωγές προς τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί. Αναμένονται θετικές εξελίξεις στο μέλλον, εάν παραμείνει αυτή η ανάπτυξη και εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τους πόρους της ΕΕ και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της.
Πηγή: newsbeast.gr