Άγχος και προκλήσεις για τη γενιά Ζ στην ελληνική αγορά εργασίας
Η έρευνα της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2024 αποκαλύπτει ότι η γενιά Z, οι νέοι εργαζόμενοι ηλικίας 18-27 ετών, βιώνουν σημαντικό άγχος στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 61% των εργοδοτών στην Ελλάδα (58% παγκοσμίως) πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι αυτής της γενιάς αισθάνονται έντονο άγχος καθημερινά. Μόλις το 28% των εργοδοτών διαφωνούν με αυτή την άποψη, κάτι που επικυρώνεται και σε διεθνές επίπεδο (29%).
Στις μεγάλες επιχειρήσεις με πάνω από 5.000 εργαζομένους, το 66% των εργοδοτών εκφράζουν παρόμοια ανησυχία, ενώ στις μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 εργαζόμενοι) το ποσοστό ανέρχεται στο 65%. Από την άλλη πλευρά, το 30% των εργοδοτών στις μεγάλες επιχειρήσεις (1.000-4.999 εργαζόμενοι) πιστεύουν ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν αντιμετωπίζουν άγχος. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών, το 42% των εργοδοτών θεωρεί ότι το προσωπικό της γενιάς Z δεν βιώνει καθόλου άγχος, σε αντίθεση με το 76% στον κλάδο της Επικοινωνίας που πιστεύει το ακριβώς αντίθετο.
Η έρευνα εξετάζει επίσης τις στρατηγικές που εφαρμόζουν οι εργοδότες για να στηρίξουν και να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους της γενιάς Z στην αγορά εργασίας. Το 62% των εργοδοτών στην Ελλάδα (76% παγκοσμίως) θεωρούν ότι η γενιά Z λαμβάνει την απαιτούμενη υποστήριξη για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ενώ το 73% πιστεύουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Στον τομέα της Υγειονομικής Περίθαλψης και των Βιοεπιστημών, το 81% των εργοδοτών εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι νέοι εργαζόμενοι έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες και εμπειρία. Ωστόσο, στον τομέα της Πληροφορικής, το 29% των εργοδοτών δηλώνουν αβέβαιοι για τις δεξιότητες των νέων εργαζομένων.
Όσον αφορά τις αμοιβές και τις ευέλικτες ώρες εργασίας, το 69% των εργοδοτών πιστεύει ότι κατέχουν το πλεονέκτημα στη διαπραγμάτευση έναντι του 23% των εργαζομένων. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς χαμηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο (65%) αλλά ιδιαίτερα υψηλό στον τομέα των Χρηματοοικονομικών (78%).
Για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της διατήρησης του προσωπικού, το 43% των Ελλήνων εργοδοτών προγραμματίζει να αναβαθμίσει τα τεχνολογικά εργαλεία του, με ποσοστό 57% στον τομέα της Ενέργειας. Επιπλέον, το 35% επενδύει στην εκπαίδευση των υπευθύνων για τη βελτίωση της υποστήριξης των εργαζομένων, ενώ το 33% προωθεί την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.
Παράλληλα, το 93% των εργοδοτών δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη ταλέντου που απαιτείται για την εκπλήρωση των στόχων ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), προσπαθώντας να καλύψουν αυτό το χάσμα μέσω εκπαίδευσης (47%) και πρόσληψης νέων ταλέντων (32%).
Στην κατεύθυνση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, οι εργοδότες στην Ελλάδα εφαρμόζουν μέτρα υποστήριξης για το ΛΟΑΤΚΙΑ+ εργατικό δυναμικό, όπως πολιτικές κατά των διακρίσεων (44%) και ανώνυμα συστήματα αναφοράς (40%). Παρά ταύτα, το 23% των εργοδοτών δεν έχουν ακόμη λάβει κανένα μέτρο προς αυτή την κατεύθυνση.
Πηγή: newsbeast.gr