Αλλαγές στην Σύνταξη Γήρατος και την Εργασία για Άτομα Ηλικίας Πενήντα έως Εβδομήντα Τεσσάρων Ετών
Το 65,8% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών στη χώρα δεν λαμβάνει καμία σύνταξη, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ το 2023. Οι εθνικές συντάξεις γήρατος καλύπτουν το 31,2% του πληθυσμού αυτού, ενώ οι επαγγελματικές ή ιδιωτικές συντάξεις είναι εξαιρετικά χαμηλές (0,4%). Μόλις το 2,5% των ατόμων αυτών παίρνει αναπηρική σύνταξη. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι που εξακολουθούν να εργάζονται αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,8% των απασχολούμενων.
Η μέση ηλικία κατά την οποία άρχισε η λήψη σύνταξης γήρατος για αυτά τα άτομα είναι τα 58,6 έτη, με τους άνδρες να συνταξιοδοτούνται λίγο αργότερα από τις γυναίκες (58,9 έτη σε σύγκριση με 58,2 έτη). Σημαντικές αποκλίσεις καταγράφονται ανάλογα με το εκπαιδευτικό επίπεδο: τα άτομα κατώτερης εκπαίδευσης συνταξιοδοτούνται κατά μέσον όρο στα 60,7 έτη, ενώ η ηλικία για τα άτομα μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης είναι 57,1 και 57,3 έτη αντίστοιχα.
Τα άτομα που ανήκουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα και είναι εκτός εργατικού δυναμικού, με σύνταξη γήρατος, ανέρχονται στο 58% του συνόλου. Οι συνταξιούχοι που σταμάτησαν να εργάζονται κατά την συνταξιοδότηση αγγίζουν το 71,9%, ενώ το 23,9% δεν εργαζόταν καν πριν κλείσουν τα απαραίτητα χρόνια ασφάλισης. Η επιθυμία για συνταξιοδότηση είναι η κύρια αιτία που σταμάτησαν να εργάζονται (77,3%), ενώ ο παράγοντας της ηλικίας υποδεικνύεται από το 15% των ατόμων.
Η γυναικεία συμμετοχή σε δραστηριότητες για τη κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος παρουσιάζει μεγάλες διαφορές, καθώς το 91% των ανδρών προσπαθεί να αποκτήσει δικαίωμα σύνταξης, κυρίως μέσω δημόσιας ασφάλισης, ενώ μόνο το 43% των γυναικών κάνει ανάλογες ενέργειες. Επίσης, το 31,6% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών λαμβάνει σύνταξη, με το 0,8% από αυτούς να εξακολουθεί να εργάζεται.
Δεδομένα δείχνουν ότι η ηλικία συνταξιοδότησης διαφέρει και ανά επάγγελμα: π.χ. οι τεχνικοί συνταξιοδοτούνται στα 59 έτη, ενώ οι ειδικευμένοι γεωργοί αγγίζουν τα 65,6 έτη. Ποσοστά συνταξιοδότησης διαφοροποιούνται επίσης ανάλογα με την περιφέρεια, με την Αττική να παρουσιάζει τις χαμηλότερες ηλικίες και τις περιοχές Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τις υψηλότερες.
Το 11,6% των ατόμων 50-74 ετών δηλώνει ότι λαμβάνει μειωμένη σύνταξη, με τις γυναίκες μέσης εκπαίδευσης να έχουν το υψηλότερο ποσοστό (22,8%), ενώ οι άνδρες κατώτερης εκπαίδευσης σημειώνουν το χαμηλότερο (5,6%). Ο κύριος λόγος επιστροφής στην εργασία είναι οικονομικός (32,9%), ενδεικτικό της ανάγκης στήριξης ή συμφερόντων.
Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ είχε σκοπό να εκτιμήσει το πλήθος ατόμων που λαμβάνουν συντάξεις και να αναλύσει την ηλικία συνταξιοδότησης καθώς και την επαγγελματική κατάσταση των συνταξιούχων.
Πηγή: newsbeast.gr