Αναγέννηση της Αγοράς Ακινήτων με Παλιές Δημιουργίες και Νέες Προκλήσεις

Αναγέννηση της Αγοράς Ακινήτων με Παλιές Δημιουργίες και Νέες Προκλήσεις


Η αγορά κατοικίας έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις τιμές των νεόδμητων ακινήτων να αυξάνονται συνεχώς, καθιστώντας την απόκτηση τους σχεδόν αδύνατη για τα περισσότερα νοικοκυριά, όχι μόνο μεσαίων αλλά και υψηλότερων εισοδημάτων. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να στραφούν προς παλαιότερα ακίνητα, τα οποία είναι πιο οικονομικά προσιτά. Ωστόσο, οι τιμές αυτών των ακινήτων έχουν επίσης αυξηθεί, κατά 4% από την τελευταία υψηλή περίοδο της αγοράς το 2008, με τη συνολική αύξηση από το 2017 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2023 να φτάνει σχεδόν το 90%.

Η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 20% από το 2008 έχει καταστήσει την αγορά κατοικίας ακόμη πιο δύσκολη. Οι άδειες οικοδόμησης έχουν μειωθεί δραματικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το 2005 εκδόθηκαν περισσότερες άδειες από όσες έχουν εκδοθεί συνολικά από το 2011 έως τις αρχές του 2024. Επιπλέον, οι αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων υπερβαίνουν κατά πολύ τις αυξήσεις στους μισθούς, καθιστώντας τη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτου μέσω δανεισμού εξαιρετικά δύσκολη.

Σημαντική είναι η αλλαγή στην ηλικία των ακινήτων που προτιμώνται. Ενώ το 2008, η μέση ηλικία των ακινήτων που αποκτούνταν ήταν 20-30 χρόνια, σήμερα έχει αυξηθεί στα 40 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές, παρά το υψηλό κόστος, καταλήγουν με παλαιότερα και συχνά λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά ακίνητα. Συνήθως επενδύουν πρόσθετα κεφάλαια για ανακαινίσεις, ενώ πολλά ακίνητα παραμένουν αμετάβλητα, επιβαρύνοντας την οικονομία και το περιβάλλον.

Η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης είναι επίσης ανησυχητική. Στις δεκαετίες του 1980 και 1990, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης κυμαινόταν πάνω από 80%, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έχει πέσει στο 69,6%, με την Αθήνα να έχει ποσοστά χαμηλότερα του 65%. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε μεγάλη ανταπόκριση στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο έχει ήδη διευκολύνει την απόκτηση 3.500 κατοικιών στην Αττική και 2.200 στη Θεσσαλονίκη.

Καθώς οι προοπτικές της αγοράς είναι περιορισμένες, ένα μέτρο που μπορεί να αυξήσει την προσφορά ακινήτων είναι η επιτάχυνση διαδικασιών πλειστηριασμών από τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Από το 2024 αναμένεται η ανάκτηση περίπου 5.000 ακινήτων ετησίως προς προώθηση στην αγορά. Τέλος, η αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας μπορεί να προσφέρει επιπλέον λύσεις στην αγορά ακίνητης περιουσίας, με την ΕΤΑΔ να έχει ήδη χαρτογραφήσει 36.000 ακίνητα, από τα οποία έως 1.000 θα αξιοποιηθούν άμεσα.

Πηγή: newsbeast.gr