Ανατροπές στην Αγορές Ομολόγων Ελλάδα και Γαλλία με Χαμηλότερα Επιτόκια στην Αθήνα
Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει πρόσφατα στο 2,39%, σημειώνοντας επίπεδο χαμηλότερο από το αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο, το οποίο βρίσκεται στο 2,48%. Αντίθετα, για το ελληνικό 10ετές ομόλογο, η απόδοση κυμαίνεται στο 3,10%, ενώ το γαλλικό έχει απόδοση 2,94% και το ιταλικό φτάνει το 3,47%. Αυτή η παραδοξότητα, όπου η Ελλάδα με πιστοληπτική ικανότητα BB, BB- δανείζεται με καλύτερους όρους από τη Γαλλία (ΑΑ-, Aa2), δεν ίσχυε για όλα τα κρατικά ομόλογα, αλλά μόνο για το 5ετές.
Οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα και οι ευνοϊκές συνθήκες διαχείρισης του δημοσίου χρέους φαίνεται να κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προσαρμόσει την πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 στο 2,4% του ΑΕΠ, από 2,1% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Επιπλέον, οι δανειακές ανάγκες της χώρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έχει εκτελεστεί περίπου το 91% του δανειακού προγράμματος μέχρι σήμερα.
Από την αρχή του έτους, η Ελλάδα έχει αντλήσει 9,1 δισ. ευρώ από τις αγορές, με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να έχει προγραμματίσει δανεισμό μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται και η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,65 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η Ελλάδα αναμένεται να δει το δημόσιο χρέος της να υποχωρεί στο 138% του ΑΕΠ μέχρι το 2029.
Πηγή: newsbeast.gr