Από το χωράφι στο ράφι η πραγματική αξία των μήλων στις ελληνικές αγορές
Ενόψει του χειμώνα και της περιόδου διάθεσης μήλων, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) δημοσιοποίησε μια ανακοίνωση σχετικά με τις τιμές του συγκεκριμένου προϊόντος σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης του. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως υπάρχουν απορίες, τόσο από τους παραγωγούς όσο και από τους καταναλωτές, σχετικά με το πώς ένα κιλό μήλα (στάρκιν) μπορεί να ξεκινά από 0,70 ευρώ στην παραγωγή και να φτάνει στο ράφι με τιμή τουλάχιστον 1,70 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο ΣΕΚΛΑ αναφέρει ότι η τιμή διαμορφώνεται ως εξής: 0,70 ευρώ/κιλό από τον παραγωγό, 0,10 ευρώ/κιλό για τους εργάτες συγκομιδής, 0,20 ευρώ/κιλό για αποθήκευση και ψυγεία, 0,15 ευρώ/κιλό για τη μεταφορά από το ψυγείο στο τελάρο, 0,07 ευρώ/κιλό για μεταφορικά (ανάλογα με τα καύσιμα), 0,35 ευρώ/κιλό για έξοδα συσκευασίας, και 0,13 ευρώ/κιλό για ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, και κέρδος εμπόρων. Όλες αυτές οι δαπάνες οδηγούν σε ένα σύνολο 1,70 ευρώ για τον καταναλωτή, χωρίς να μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι ούτε καν οι συνεταιρισμοί μπορούν να μειώσουν την τιμή κάτω από αυτό το επίπεδο.
Ως παράδειγμα, αναφέρεται ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας και δεν επιτρέπει την αποστολή ενός κιλού μήλα κάτω από την τιμή των 1,35 ευρώ/κιλό. Ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, Νίκος Καλόγρης, επισημαίνει ότι οι υπερβολικές χρεώσεις που συχνά αναφέρονται στον δημόσιο διάλογο προκαλούν σύγχυση και δυσαρέσκεια τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Το παράδειγμα που παρέχεται από τον ΣΕΚΛΑ προσφέρει μια διαφανή εικόνα των πραγματικών τιμών, επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης και σωστής πληροφόρησης στο κοινό.
Πηγή: newsbeast.gr