ΔΕΗ Ενισχύει τη Στρατηγική της με Εξαγορές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ανατολική Ευρώπη
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε σημαντικά οφέλη από τη συμφωνία εξαγοράς ΑΠΕ από τους ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά, με στόχο τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Μεταξύ των κυριότερων πλεονεκτημάτων είναι η προσθήκη σημαντικής ισχύος μέσω αιολικών πάρκων, καθώς και οι συνέργειες που προκύπτουν από τις εξαγορές στη Ρουμανία για τη δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου στην Ανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, η ΔΕΗ διευρύνει τη συμμετοχή της στην νέα μονάδα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, που αναμένεται να προσφέρει σημαντικές εξαγωγικές δυνατότητες.
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά δύο αιολικών πάρκων με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 43,3 MW, που έχουν τεθεί σε λειτουργία το 2019 και το 2024, καθώς και έργα ΑΠΕ υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος έως 1,7 GW, εκ των οποίων 1.050 MW αφορούν αιολικά πάρκα. Επίσης, η ΔΕΗ αποκτά το 20% των μετοχών της Damco Energy, αυξάνοντας το ποσοστό της στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης από 51% σε 71% και αποκτώντας έτσι καταστατική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, η εν λόγω συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ για την προοδευτική απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ, με έμφαση στα αιολικά έργα. Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο σε τεχνολογικό όσο και σε γεωγραφικό επίπεδο επιτρέπει την αποδοτική διαχείριση της αβεβαιότητας που συνδέεται με τις ΑΠΕ.
Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης έναν συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών ως αντίτιμο, που ανέρχεται σε 106 εκατ. ευρώ σε μετρητά και 70 εκατ. ευρώ σε ίδιες μετοχές. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι δεν απαιτείται η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων για το σύνολο του ποσού της εξαγοράς και ενισχύει την εμπιστοσύνη του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχή της ΔΕΗ.
Περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σχεδιάζεται με στρατηγικές συνεργασίες. Ενδεικτικά, περιλαμβάνονται η κατασκευή 940 MW φωτοβολταϊκών στην περιοχή των εξαντλημένων ορυχείων στο Αμύνταιο και 16 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW, που αναπτύσσονται από τη Motor Oil και τη ΔΕΗ. Επίσης, υπάρχει συμφωνία για ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων έως 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία με την Metlen Energy and Metals, καθώς και με την Intrakat για 75 αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1,6 GW.
Σύμφωνα με το business plan του Ομίλου ΔΕΗ, η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2026, φτάνοντας στα 8,9 GW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα αυξηθεί σε 13,1 GW από 10,7 GW σήμερα.
Πηγή: newsbeast.gr