Επέκταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στην επιστήμη και τεχνολογία
Δημοσιεύτηκε η 1η τροποποίηση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα «Διμερής Επιστημονική και Τεχνολογική Συνεργασία Ελλάδας – Κίνας», η οποία επεκτείνει την προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων μέχρι την Πέμπτη 31/10/2024 και ώρα 15:00.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, ικανοποιώντας τις ανάγκες των επιχειρήσεων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στο οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας. Σχεδιάστηκε ώστε να καλύπτει το ευρύτερο δυνατό κοινό δυνητικών δικαιούχων.
Η δράση χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνική συμμετοχή, με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, 880 χιλ. ευρώ είναι διαθέσιμα για τις Περιφέρειες σε μετάβαση (Αττική και Νότιο Αιγαίο), ενώ 3,12 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές (Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος). Η ένταση της ενίσχυσης κυμαίνεται από 25% έως 80%.
Οι επιλέξιμοι δικαιούχοι περιλαμβάνουν επιχειρήσεις και ερευνητικούς οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι νομικά καταχωρημένες στην Ελλάδα και να προγραμματίζουν έργα έρευνας και ανάπτυξης στους τομείς που προσδιορίζει η Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-2027 (ΕΣΕΕ). Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετάσχουν εφόσον συνεργάζονται με τουλάχιστον μία μικρομεσαία επιχείρηση.
Αναφορικά με τους ερευνητικούς οργανισμούς, αυτοί περιλαμβάνουν φορείς όπως πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, και σκοπός τους είναι η διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και η διάδοση των αποτελεσμάτων. Οφείλουν, ωστόσο, να δηλώνουν χωριστά τις οικονομικές δραστηριότητες, εάν αυτές υπάρχουν.
Η επιλεξιμότητα των έργων για χρηματοδότηση σχετίζεται με την κατηγορία της έρευνας (βιομηχανική και πειραματική ανάπτυξη) καθώς και με το μέγεθος της επιχείρησης.
Πηγή: newsbeast.gr