Επιχειρήσεις Ζόμπι και η Επίδρασή τους στην Ελληνική Οικονομία

Επιχειρήσεις Ζόμπι και η Επίδρασή τους στην Ελληνική Οικονομία


Ένα σημαντικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων, κυρίως στους τομείς των κατασκευών, της εστίασης, των καταλυμάτων και της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, αποκαλείται «επιχειρήσεις-ζόμπι», σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ. Οι τομείς του εμπορίου και της μεταποίησης επίσης περιλαμβάνονται στον κατάλογο αυτών των «εταιρειών-ζόμπι». Η μελέτη με τίτλο «Επιδράσεις από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εταιρειών-ζόμπι στην ελληνική οικονομία» υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αποκαλύπτει ότι περίπου το 8,9% των ελληνικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως «εταιρείες-ζόμπι». Αυτές οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, διατηρώντας την ύπαρξή τους κυρίως λόγω της ανησυχίας για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που θα προκύψουν από την κατάρρευσή τους. Αυτή η κατάσταση θίγει τους υγιείς κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι το ποσοστό των «εταιρειών-ζόμπι» αυξήθηκε από 10% σε 18,6% κατά την περίοδο 2005-2013, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Από το 2013 και έπειτα, παρατηρείται σταδιακή μείωση, φτάνοντας στο 8,9% το 2022. Παρά τη βελτίωση, το ποσοστό παραμένει υψηλό και συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Σε συγκεκριμένους τομείς, η πυκνότητα των επιχειρήσεων-ζόμπι είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο τομέα της οικονομίας, με τις εταιρείες της μεταποίησης και του εμπορίου να αντιμετωπίζουν επίσης σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις.

Η ανάλυση καταδεικνύει την άμεση σύνδεση μεταξύ της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και των εταιρειών-ζόμπι. Συχνά, η αύξηση των «εταιρειών-ζόμπι» προηγήθηκε από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καταδεικνύοντας την κακή κατάσταση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων. Η παρατεταμένη ύπαρξή τους ανακόπτει τις επενδύσεις, την απασχόληση και την παραγωγικότητα, ασκώντας πίεση στις υγιείς επιχειρήσεις και στον ανταγωνισμό στην αγορά.

Η μελέτη αναδεικνύει πέντε σημαντικά ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι υγιείς επιχειρήσεις επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις σε επενδύσεις, παραγωγικότητα και απασχόληση σε σύγκριση με τις εταιρείες-ζόμπι. Η συγκέντρωση κεφαλαίων σε αυτές τις τελευταίες περιορίζει τις δυνατότητες των υγιών επιχειρήσεων να επενδύσουν, και οι υγιείς επιχειρήσεις υποχρεώνονται να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους για να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό. Η μεταφορά πόρων σε πιο παραγωγικές επενδύσεις εμποδίζεται από τη συγκέντρωση κεφαλαίων στις εταιρείες-ζόμπι, ενώ οι νεότερες και πιο αναπτυγμένες επιχειρήσεις επιδεικνύουν ανώτερους ρυθμούς ανάπτυξης επενδύσεων και παραγωγικότητας.

Είναι κρίσιμο να διευθετηθούν γρήγορα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εντός και εκτός των τραπεζικών ισολογισμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική κατανομή πόρων στην ελληνική οικονομία. Η μείωση των εταιρειών-ζόμπι θα διευκολύνει την κάλυψη του επενδυτικού κενού, θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και θα συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Τέλος, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσω της ενίσχυσης της επενδυτικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι πολιτικές προτεραιότητες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των εταιρειών-ζόμπι είναι ουσιαστικές για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.

Πηγή: newsbeast.gr