Επιτυχής Εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024, η οποία δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, αναδεικνύει την ταχεία πρόοδο στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU). Το RRF, με προϋπολογισμό 650 δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια, έχει γίνει ένα θεμελιώδες εργαλείο για την προώθηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη, εστιάζοντας σε πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή αναβάθμιση.
Από την έναρξή του, ο Μηχανισμός έχει προκαλέσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 82 δισεκατομμύρια ευρώ, οι οποίες προσφέρουν άμεση υποστήριξη στις επιχειρήσεις. Επίσης, χάρη στην υποστήριξη του RRF, έχουν εξοικονομηθεί 34 εκατομμύρια μεγαβάτ ώρες κατανάλωσης ενέργειας. Η εκπαίδευση και κατάρτιση έχουν επηρεάσει πάνω από 11,8 εκατομμύρια άτομα, ενώ 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επωφεληθεί από μέτρα προστασίας απέναντι σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής λάβει 69 αιτήσεις πληρωμής από 25 κράτη μέλη, εκταμιεύοντας πάνω από 267 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 41% της συνολικής χρηματοδότησης του RRF. Με την ολοκλήρωση του έτους, αναμένεται η εκταμίευση πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τα προβλήματα που προέκυψαν το 2023 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και άλλων οικονομικών προκλήσεων, η πρόοδος συνεχίζεται.
Η Ευρώπη έχει επίσης ευνοηθεί από την επιτυχημένη συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω των κεφαλαιαγορών, με πάνω από 60,2 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν εκδοθεί σε Πράσινα Ομόλογα NextGenerationEU. Η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη για τη διαρκή και έγκαιρη εφαρμογή των σχεδίων έως το 2026, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των κρατών μελών.
Τέλος, η ενίσχυση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας είναι ύψιστης σημασίας για την Επιτροπή, με τη διενέργεια 17 εκ των υστέρων ελέγχων βάσει κινδύνου μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024. Οι έλεγχοι αυτοί αφορούν την εκπλήρωση των στόχων και των ορόσημων των εθνικών σχεδίων. Μέχρι το τέλος του 2023, όλα τα κράτη-μέλη έχουν επιθεωρηθεί τουλάχιστον μία φορά για την πορεία τους στον Μηχανισμό Ανάκαμψης.
Πηγή: newsbeast.gr