Εξέλιξη και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας Μέσα από το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2025-2028
Το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, με τίτλο «Μείωση του χρέους, ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων», περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις και απαντήσεις που σχετίζονται με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028. Στο πρόγραμμα αυτό, διαφαίνονται οι στρατηγικές και οι στόχοι της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τετραετία.
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει σταθερή ανάπτυξη, με τον δημόσιο χρέος να μειώνεται από 153,7% το 2024 σε 133,4% έως το 2028. Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί τη δραστική μείωση από 207% το 2020 σε 161,9% το 2023. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 8,5% το 2028, ενώ οι μισθοί, τόσο ο κατώτατος όσο και ο μέσος, θα αυξηθούν σημαντικά.
Οι νέοι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να διατηρεί σταθερές τις δαπάνες κατά την διάρκεια διαφορετικών οικονομικών φάσεων, ενώ εισάγεται και ο κανόνας των δαπανών για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλει τετραετή σχέδια που θα εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο αυτού του προϋπολογισμού, οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά περίπου 3,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2026, υπολογίζοντας και την αύξηση των συντάξεων. Σημαντική είναι και η αντιμετώπιση του ζητήματος της φοροδιαφυγής, με την κυβερνητική στρατηγική να περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων χωρίς αύξηση φορολογικών επιβαρύνσεων.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται μέσω των προβλέψεων για τον πρωτογενή πλεώνασμα, ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί στα επίπεδα του 2,4% του ΑΕΠ έως το 2028. Η μέθοδος που υιοθετείται στο πρόγραμμα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση των δημοσιονομικών κινδύνων, εγκρίνοντας ελαφρώς χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των στόχων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση μίας σειράς διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε να υποστηριχθούν οι τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής. Με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, βελτίωση των υποδομών και στρατηγικές για την αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Συνολικά, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 στοχεύει σε μία ισχυρή και βιώσιμη οικονομία που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί στην ευρωπαϊκή αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα την εκτέλεση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Πηγή: newsbeast.gr