Εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2024 και Προβλέψεις για το 2025

Εξέλιξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2024 και Προβλέψεις για το 2025


Η ετήσια ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,3% για το 2024, έναντι παρόμοιου ποσοστού το 2023. Αυτή η αύξηση αναμένεται να ενισχυθεί από τις επενδύσεις, οι οποίες θα φτάσουν το 19,2%, με τις πάγιες επενδύσεις να ανέρχονται στο 8,8%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών θα διατηρηθεί ανθεκτική, με εκτίμηση για αύξηση 2,2% και συνολική κατανάλωση στο 1,3%. Η σχετική αναφορά προέρχεται από την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την Ελληνική Οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι πάγιες επενδύσεις θα ξεπεράσουν την φετινή τους επίδοση το 2024, με ρυθμό αύξησης 11%. Ωστόσο, η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,2%. Παράλληλα, το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με προβλέψεις για αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών κατά 4% και 2,9% αντίστοιχα το 2024.

Ο κ. Γιάννης Ρέτσος, νέος πρόεδρος του ΙΟΒΕ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ανέφερε την ευθύνη που φέρει για τη συνέχιση της παράδοσης αριστείας του Ιδρύματος και τη σημασία των στοιχείων που παράγει το ΙΟΒΕ για την πολιτική και την κοινωνία.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, υπογράμμισε τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες υπερβαίνουν τον μέσο όρο της Ευρώπης βραχυχρόνια. Ωστόσο, παρουσίασε και τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, όπως την ανάγκη ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων και εξισορρόπησης του εξωτερικού ισοζυγίου.

Στον τομέα των τιμών, ο ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,8% το πρώτο εννεάμηνο του 2024, με αναμενόμενη υποχώρηση στο 2,4% το 2025. Η καταναλωτική ζήτηση θα συνεχίσει να επηρεάζει τις τιμές, οι οποίες θεωρείται ότι θα παραμείνουν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά το 2024.

Στον εξωτερικό τομέα, θα παρατηρηθεί επιδείνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς οι εισαγωγές αναμένονται να αυξηθούν κατά 5,8%, ξεπερνώντας την αύξηση των εξαγωγών, που θα είναι μόλις 1,8%. Σημαντικοί κίνδυνοι σχετίζονται με την αύξηση των διεθνών τιμών ενέργειας, τις οποίες οι ειδικοί θεωρούν ότι ενδέχεται να επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και συνολικά τη σταθερότητα της αγοράς.

Πηγή: newsbeast.gr