Εξετάζοντας τις Επιπτώσεις μιας Επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου

Εξετάζοντας τις Επιπτώσεις μιας Επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν στην Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου


Το Ισραήλ μελετά διάφορες στρατηγικές για την αντίδρασή του στο Ιράν, με μία από τις πιο πιθανές να περιλαμβάνει επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Αυτή η προοπτική έχει προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την πιθανή αντίκτηση των αγορών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Το συζητάμε αυτό… Και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. Θα το συζητήσουμε αργότερα», ενώ οι πολιτικοί προφανώς θυμούνται το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970. Τότε, το εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ είχε εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου, από 1,80 δολάρια ανά βαρέλι στα 11,65 δολάρια, που σημερινά ισοδυναμεί με αύξηση 66 δολαρίων.

Περισσότερο από 50 χρόνια αργότερα, η κατάσταση είναι διαφορετική λόγω της παγκοσμιοποίησης. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίθεση του Ιράν το 2019 σε σημαντικές εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στο Abqaiq, η οποία προκάλεσε προσωρινή αύξηση των τιμών, οι οποίες σύντομα υποχώρησαν λόγω των αποθεμάτων που υπήρχαν. Σύμφωνα με το Politico, η αγορά έχει προσαρμοστεί στις πετρελαϊκές κρίσεις εξαιτίας στρατηγικών αποθεμάτων που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, καθώς και της αύξησης παραγωγής από χώρες εκτός της Μέσης Ανατολής, όπως η Βραζιλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Michael Knights, αναλυτής στο The Washington Institute for Near East Policy, εξήγησε ότι ακόμη και σε περίπτωση μιας μεγάλης επέκτασης των συγκρούσεων στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες γύρω από το Ιράν, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι. Αυτό ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές της αμερικανικής βενζίνης από 3,50 έως 4,50 δολάρια το γαλόνι, ενώ την Πέμπτη η μέση τιμή της κανονικής βενζίνης ήταν 3,19 δολάρια το γαλόνι. Αν, ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν υποστεί σημαντική ζημιά, οι προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν λιγότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ένα νούμερο που θεωρείται σχετικά μικρό μπροστά στην καθημερινή κατανάλωση των 100 εκατομμυρίων βαρελιών στην παγκόσμια αγορά. Έτσι, παρά τις όποιες εντάσεις, η αγορά αποδεικνύει ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ελλείψεις.

Πηγή: newsbeast.gr