Φορολογικές Διαφορές: Αυξημένες Επιτυχίες για τους Φορολογούμενους στην Επίλυση Προβλημάτων με τη ΔΕΔ
Περισσότεροι από 3 στους 10 φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024 κατάφεραν να πετύχουν είτε «κούρεμα» είτε ακόμη και διαγραφή των πρόσθετων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων που είχαν επιβληθεί από τις φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΑΑΔΕ, οι 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές που παραπέμφθηκαν στη ΔΕΔ εξετάστηκαν και επιβεβαίωσαν ότι 1.306 φορολογούμενοι πήραν την πλάτη τους, εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή επιβαρύνσεων. Το ποσοστό των επιτυχών προσφυγών άγγιξε το 32,16%, υποδηλώνοντας ότι ένας στους τρεις δήλωσε επιτυχία στις προσφυγές του.
Στις 2.756 περιπτώσεις, οι προσφυγές απορρίφθηκαν, ενώ 117 περιπτώσεις απορρίφθηκαν σιωπηρώς λόγω της παρέλευσης της προθεσμίας των 120 ημερών. Επίσης, 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των φορολογούμενων. Σημειώνεται ότι όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση της ΔΕΔ έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το 40% των απορριφθέντων αιτημάτων από τη ΔΕΔ οδηγούνται στη δικαιοσύνη.
Η διαδικασία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής πραγματοποιείται εντός 30 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου. Ως εκ τούτου, αν δεν τηρηθεί αυτή η προθεσμία, ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα προσφυγής, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. Για την υποβολή της προσφυγής στη ΔΕΔ, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει το 50% των επιβαλλόμενων φόρων και προστίμων, ποσό που επιστρέφεται αν τελικά δικαιωθεί.
Από το 2013 έως τον Αύγουστο του 2024, οι συνολικές ενδικοφανείς προσφυγές ανήλθαν σε 92.670, εκ των οποίων 88.605 έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα. Σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε τις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού, δικαιώνοντας τους φορολογούμενους, που σημαίνει ότι ένας στους τέσσερις κατάφερε να αντιστρέψει την αρχική απόφαση. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2023 η υποβολή των ενδικοφανών προσφυγών είναι υποχρεωτική ηλεκτρονικά και απαιτείται η πλήρης καταγραφή των στοιχείων του υπόχρεου, συν τους λόγους και τα έγγραφα στήριξης της προσφυγής.
Πηγή: newsbeast.gr