Φορολόγηση των Φιλοδωρημάτων και Η Επιρροή τους στους Εργαζομένους του Τομέα Επισιτισμού
Στη Βουλή συζητείται το ζήτημα της φορολόγησης των φιλοδωρημάτων, με τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς να ρωτούν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, αν θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στο να μην θεωρούνται τα προαιρετικά φιλοδωρήματα μισθός, επιτρέποντας στους εργαζόμενους στον τομέα του επισιτισμού να τα εισπράττουν στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως του τρόπου που καταβάλλονται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς, «πολλές συναλλαγές γίνονται πια μέσω καρτών και POS», γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα, καθώς τα φιλοδωρήματα που πληρώνονται με κάρτα θεωρούνται μισθός σύμφωνα με την εγκύκλιο Α.1088/2023 της ΑΑΔΕ. Έτσι, ο εργαζόμενος χάνει σημαντικά ποσά από αυτά που του οφείλονται. Η ανακοίνωση τονίζει ότι, για παράδειγμα, αν κάποιος προσθέσει 10 ευρώ φιλοδώρημα σε λογαριασμό 100 ευρώ, μετά την παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ο εργαζόμενος θα λάβει μόνο 4 ευρώ.
Τα φιλοδωρήματα αποτελούν σημαντική πηγή επιπλέον εσόδων για τους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού, καθώς ενισχύουν τον μισθό τους. Ωστόσο, η φορολογική αντιμετώπισή τους μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο που καταβάλλονται. Υπάρχουν τρεις κυρίως τύποι φιλοδωρημάτων:
1. Φιλοδωρήματα που υπολογίζονται ως ποσοστό του λογαριασμού και θεωρούνται μέρος του μισθού, με αποτέλεσμα να υπόκεινται και σε φόρο και ασφαλιστικές κρατήσεις.
2. Φιλοδωρήματα που δίνονται σε μετρητά και δεν φορολογούνται, καθώς οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώνουν.
3. Φιλοδωρήματα που πληρώνονται μέσω κάρτας, για τα οποία η επιχείρηση οφείλει να τα αποδώσει στους εργαζόμενους όπως προβλέπεται από τις σχετικές διαδικασίες.
Στην απόφασή του, ο Άρειος Πάγος ορίζει ότι προϋπόθεση για την καταχώρηση των φιλοδωρημάτων ως μέρος του μισθού είναι η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου για την τακτική λήψη αυτών.
Πηγή: newsbeast.gr