Η Ανάπτυξη και οι Προκλήσεις του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα το 2024

Η Ανάπτυξη και οι Προκλήσεις του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα το 2024


Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δείχνει καλύτερη ετοιμότητα να διαχειριστεί τυχόν διαταραχές και να εκπληρώσει το ρόλο του ως διαμεσολαβητής, παρ’ ότι παρατηρείται επιδείνωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως υποδεικνύει η Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιεύτηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι προοπτικές για τον τομέα φαίνονται θετικές, εντούτοις είναι στενά συνδεδεμένες με την ευρύτερη μακροοικονομική κατάσταση της χώρας, η οποία επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και μια απότομη ανατιμολόγηση περιουσιακών στοιχείων στις παγκόσμιες αγορές ενδέχεται να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν κέρδη μετά από φόρους ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,9 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, καθώς και στη βελτίωση από τις πράξεις πληρωμών και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων παρουσίασε μικρή επιδείνωση, κυρίως λόγω της προσθήκης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), εκτός από τις εποπτικές απαιτήσεις. Ο δείκτης ΜΕΔ στον τραπεζικό τομέα ανήλθε στο 6,9% τον Ιούνιο του 2024, επίπεδο που παραμένει πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 2,3%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού τομέα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 να μειώνεται οριακά στο 15,4% τον Ιούνιο από 15,5% τον Δεκέμβριο του 2023. Ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου παρέμεινε σταθερός στο 18,8%. Εξακολουθούν όμως να είναι χαμηλότεροι από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (CET1: 15,8% και TCR: 19,9%).

Τέλος, για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, απαιτείται η ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα και η προώθηση μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσουν την Τραπεζική Ένωση και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ.

Πηγή: newsbeast.gr