Η άνοδος της τιμής του σουβλακιού και οι προκλήσεις της αγοράς πολυτελείας

Η άνοδος της τιμής του σουβλακιού και οι προκλήσεις της αγοράς πολυτελείας


Το παραδοσιακό σουβλάκι σταδιακά μετατρέπεται σε ένα φαγητό πολυτελείας, κυρίως λόγω των πρόσφατων ανατιμήσεων. Οι τιμές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει τα 4 ευρώ, δημιουργούν ανησυχία στους καταναλωτές, καθώς πλησιάζουν τα 5 ευρώ.

Συγκρίνοντας τα κόστη του σουβλακιού, τον Σεπτέμβριο του 2023 οι τιμές κυμαίνονταν από 3 έως 3,7 ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2024 καταγράφηκαν τιμές από 3,40 ευρώ έως 4,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κόστους, η τιμή ενός σάντουιτς με σουβλάκι που περιλαμβάνει μία 16άρα πίτα (90-100 γρ. κρέατος), αλοιφή, πατάτα, ντομάτα και κρεμμύδι, ανέρχεται στα 4,60 ευρώ. Το κόστος για τον επιχειρηματία ανέρχεται σε περίπου 4,37 ευρώ. Αναλυτικά, η τιμή των υλικών περιλαμβάνει:

– Πίτα: 0,15-0,20 ευρώ ανά τεμάχιο
– Κρέας: +1 ευρώ
– Ντομάτα: 1,98 ευρώ/κιλό
– Πατάτες: 1 ευρώ/κιλό
– Τζατζίκι: 7 ευρώ/κιλό
– Κάρβουνα: 1,10 ευρώ/κιλό
– Αμπαλάζ: Λαδόκολλα φούρνου 0,20 ευρώ, αλουμινοσακούλα 0,13 ευρώ, σακούλα νάιλον, χαρτοπετσέτες

Τα λειτουργικά έξοδα για τις επιχειρήσεις είναι επίσης αυξημένα, με το κόστος ρεύματος να ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, τα ενοίκια να κυμαίνονται από 600 έως 1.500 ευρώ, και οι μισθοί των εργαζομένων να προστίθενται στον προϋπολογισμό, καθώς και τα δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα.

Πηγή: newsbeast.gr