Η δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει

Η δυναμική της ελληνικής αγοράς ακινήτων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει


Το θετικό πρόσημο στην αγορά ακινήτων συνεχίζεται για μια ακόμη χρονιά, με τις διακυμάνσεις να ποικίλλουν ανάλογα με τις επιμέρους περιοχές και κλάδους. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν άμεσες και σαφείς λύσεις σε θεσμικά και νομικά ζητήματα, αλλιώς η πορεία της αγοράς και η εικόνα της σε εγχώριους και ξένους επενδυτές κινδυνεύουν. Αυτή η ανησυχία ήρθε στο προσκήνιο κατά το ετήσιο συνέδριο της Prodexpo, όπου εκπρόσωποι οργανώσεων του κλάδου των ακινήτων χώρησαν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις τιμές των ακινήτων. Ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής, επισημαίνει ότι η αγορά αυξάνεται για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, με τη ζήτηση να παραμένει ισχυρή. Αντίστοιχα, ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός από την Spitogatos Group αναφέρει ότι η αύξηση των τιμών αγγίζει το 7%, γεγονός που σχετίζεται με την προσφορά και τη ζήτηση. Οι τιμές πώλησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα σημείωσαν αύξηση 6,8% το τρίτο τρίμηνο του 2024 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Η τάση προς την αναζήτηση εξοχικών κατοικιών αυξάνεται, με την Ελλάδα να προσελκύει ξένους επενδυτές. Οι τιμές για σπίτια 2-3 υπνοδωματίων κυμαίνονται από 270.000 έως 370.000 ευρώ, αποτελώντας το 80% των πωλήσεων. Ο Γιάννης Ρεβύθης, General Manager στη Revithis & Partners, τονίζει τη μεγάλη ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες, καθώς η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για άνεση. Σημαντική αύξηση τιμών παρατηρείται σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη.

Ο τομέας των βραχυχρόνιων μισθώσεων συζητήθηκε επίσης, με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, Κωνσταντίνο Κιάμο, να αναφέρει ότι οι περίπου 100.000 βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% του στεγαστικού αποθέματος. Η συμβολή τους στην οικονομία είναι σημαντική, με ποσοστά που φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ιδιοκατοίκηση έχει μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα. Την ενώ η ιδιοκατοίκηση βρίσκεται στο 69,6%, στην Αθήνα το ποσοστό αυτό φτάνει το 64%. Οι υψηλές αξίες των ακινήτων, που έχουν αυξηθεί κατά 90% από το 2017, συνεπάγονται προκλήσεις στην αγορά.

Αναφορικά με το σχεδιασμό και τη νομοθεσία, ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) έχει αναδείξει σοβαρές ανησυχίες στους stakeholders, με τον Παναγιώτη Μπερνίτσα να επισημαίνει τις εξελίξεις που υπήρξαν τα τελευταία 12 χρόνια και την έλλειψη σωστής διαβούλευσης πριν από κάθε νομοθέτηση.

Το πρόγραμμα Golden Visa παραμένει άλλο ένα κρίσιμο θέμα. Ο Δημήτρης Μπινιάρης εξέφρασε την αντίθεσή του στις πρόσφατες αλλαγές, σχολιάζοντας τη θετική επίδραση του προγράμματος στη ροή κεφαλαίων από το εξωτερικό. Πηγή: newsbeast.gr